Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a dezvaluie in mod oficial faptul ca Guvernul Romaniei a adoptat o noua Hotarare cu o importanta masura menita sa ofere sprijin parintilor care au suferit pierderea unui copil in timpul sarcinii, la nastere sau pana la varsta de 18 ani.
Simona Bucura-Oprescu spune ca acestia vor primi gratuit 10 sedinte de consiliere psihologica, ce trebuie efectuate in termen de sase luni de la data decesului copilului, indiferent daca sunt sau nu asigurati in sistemul de asigurari sociale de sanatate. “Orice persoana care trece printr-o asemenea trauma are nevoie de sprijin specializat si este important sa stie si sa simta ca nu este singura”, a declarat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Simona Bucura-Oprescu confirma ca masura vine in urma aprobarii normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 186/2024, care instituie ziua de 15 octombrie ca Ziua nationala de comemorare a copiilor decedati, cunoscuta si ca “Ziua Parintilor de Ingeri”. Aceste norme stabilesc modalitatea de decontare a sedintelor de consiliere psihologica.
Pentru a beneficia de sedintele de consiliere, parintii trebuie sa obtina o recomandare de la medicul de familie si sa prezinte raportul de evaluare intocmit de psiholog la prima sedinta. Atat mama, cat si tatal pot participa la sedinte, fie individual, fie impreuna.
Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca decontarea sedintelor se va realiza la solicitarea psihologilor, prin intermediul agentiei teritoriale pentru plati si inspectie sociala, in termen de 30 de zile lucratoare. Efortul bugetar anual estimat pentru aceasta masura este de aproximativ 6 milioane de lei, avand in vedere un cost mediu de 150 de lei per sedinta si un numar mediu de 1.900 de decese infantile, respectiv 3.800 de parinti beneficiari. Fondurile vor fi alocate din bugetul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale.
Guvernul Romaniei a aprobat deasemenea actualizarea modului de acordare a subventiilor pentru asociatiile, fundatiile si cultele care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala. S-a stabilit un cuantum diferentiat pentru serviciile sociale cu caracter secundar sau auxiliar: pana la 400 de lei lunar pentru serviciile cu cazare si pana la 200 de lei pentru cele fara cazare. Aceste fonduri pot fi utilizate pentru cheltuielile de salarizare ale asistentilor sociali.
“Sunt modificari care aduc claritate si transparenta in procedura de finantare a asociatiilor si fundatiilor, astfel incat sa fie subventionate cele mai performante proiecte care ofera servicii sociale de calitate si imbunatatesc conditile in comunitatile locale”, a subliniat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Simona Bucura-Oprescu afirma ca printre alte modificari se numara imbunatatirea formularelor utilizate in procedura, clarificarea criteriilor de departajare si actualizarea listei serviciilor sociale eligibile. Termenul de depunere a documentatiei pentru solicitarea subventiilor pentru anul 2025 a fost stabilit pentru 30 octombrie 2024.
In vederea simplificarii procesului decizional si respectarii principiului autonomiei locale, s-a eliminat necesitatea avizului consultativ al Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale pentru aprobarea structurii organizatorice si a numarului de posturi din cadrul directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului (DGASPC) de catre consiliile judetene sau locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti.