Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat in mod oficial faptul ca a Guvernul Romaniei a aprobat un document extrem de important semnat de ea cu cateva luni in urma si vorbim despre noul Aranjament Administrativ intre Romania si Turcia in domeniul securitatii sociale, semnat in data de 21 mai 2024.
Simona Bucura Oprescu aduce in atentie ca documentul agreat cu omologul sau din Republica Turcia, Vedat Isikhan, are rolul de a actualiza si clarifica modalitatile de aplicare a Acordului bilateral incheiat intre cele doua state in 6 iulie 1999. Acordul reglementeaza coordonarea in domeniul pensiilor, ajutorului de deces, prestarilor de boala si maternitate, precum si a prestatiilor in caz de accidente de munca si boli profesionale.
Hotararea aprobata astazi inlocuieste Aranjamentul Administrativ semnat in 2003 la Bucuresti, fiind adaptata schimbarilor legislative survenite intre timp in ambele tari.
“Noul Aranjament Administrativ prevede modalitatea de plata a prestatiilor de pensie, stabileste procedura care se va aplica cetatenilor romani si turci pentru a beneficia de prestatii de boala si maternitate pe teritoriul celuilalt stat, precum si modalitatea de plata in caz de accidente de munca sau boli profesionale”, a declarat ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Simona Bucura Oprescu mentioneaza si ca documentul reglementeaza convenirea formularelor necesare, identifica organismele de legatura si institutiile responsabile cu aplicarea Acordului, descrie procedurile de punere in practica a prevederilor si stabileste modalitatile de colaborare intre institutiile celor doua state pentru procesarea cererilor de prestatii, inclusiv pentru totalizarea perioadelor de asigurare.
Noul Aranjament Administrativ va intra in vigoare in prima zi a lunii urmatoare dupa primirea ultimei notificari scrise, prin care cele doua parti se informeaza reciproc, pe cale diplomatica, despre finalizarea procedurilor interne necesare.
Pentru a intelege mai bine importanta acestui nou Aranjament Administrativ, trebuie mentionat ca relatiile dintre Romania si Turcia in domeniul securitatii sociale au o indelungata traditie, marcata de acorduri bilaterale semnate de-a lungul timpului.
Acordul din 1999, la care se face referire, a reprezentat un pas semnificativ catre crearea unui cadru juridic solid, prin care cetatenii ambelor state au putut beneficia de drepturi sociale asigurate reciproc. Cu toate acestea, evolutiile legislative, schimbarile din sistemele de pensii si asistenta sociala, precum si noile situatii ce pot aparea in contextul mobilitatii fortei de munca, au necesitat o revizuire a Aranjamentului Administrativ incheiat initial in 2003.
Simona Bucura Oprescu aduce in atentie si ca noul Aranjament Administrativ aprobat de Guvernul Romaniei vine ca un raspuns la noile realitati socio-economice si legislative, oferind un cadru actualizat si eficient pentru aplicarea Acordului bilateral.
Prin clarificarea procedurilor si identificarea responsabilitatilor institutiilor implicate, se asigura o mai buna protejare a drepturilor cetatenilor, fie ca acestia se deplaseaza in scopuri profesionale, fie ca traiesc pe teritoriul celuilalt stat, fie ca sunt pensionari ce doresc sa beneficieze de pensii peste granite.
Includerea prestatiilor in caz de boli profesionale si accidente de munca in acest cadru comun subliniaza importanta acordata de ambele state sigurantei si protectiei sociale a lucratorilor.
Acest lucru este deosebit de relevant intr-o lume in care mobilitatea transfrontaliera a fortei de munca este in crestere, iar cetatenii au nevoie de reguli clare si simplificate, care sa le asigure accesul la prestatii de sanatate, pensii si alte forme de ajutor social, indiferent unde aleg sa traiasca sau sa munceasca.
Prin aceasta actualizare, se imbunatateste considerabil modul de gestionare a cererilor si procesul de totalizare a perioadelor de asigurare, factor esential atunci cand se calculeaza drepturile la pensie.
Astfel, noul Aranjament Administrativ, semnat la Ankara in sedinta comuna de guvern romano-turca, devine un instrument esential de consolidare a cooperarii dintre Romania si Turcia in domeniul securitatii sociale.