Austria anunta in mod oficial necesitatea de ultim moment pentru Europa chiar si dupa aderarea Romaniei la Schengen cu granitele terestre, lucru care devine efectiv de astazi, Gerhard Karner, ministrul austriac de interne, vorbind despre reforma sistemului de azil din UE, care inca nu a fost realizata in totalitate, lucru care ridica multe probleme.
Austria nu se rezuma doar la asta, Gerhard Karner spunand deasemenea ca nu este de acord cu repartizarea migrantilor din UE in toate tarile uniunii, masura pe care nici Ungaria nu o agreeaza, aderarea Romaniei la Schengen cu granitele terestre putand aduce si pentru noi schimbari din acest punct de vedere, ele afectand tranzitul liber in toata UE.
Austria aduce in discutie si colaborarea cu Danemarca pentru a instrui politistii de frontiera din Tunisia sa impiedice plecarea de migranti catre UE, Gerhard Karner incercand iar sa puna presiune pe Comisia Europeana sa ia masuri radicale pentru reduceea migratiei, chiar si dupa aderarea Romaniei la Schengen cu toate granitele, de la 1 ianuarie 2025.
“Dimensiunea externă, și anume cooperarea cu țările terțe în probleme de azil, lipsește în mare măsură. Dar Comisia UE este acum pe drumul cel bun. În al doilea rând: sunt un oponent al repartizării refugiaților în funcție de cote între statele membre. Aceasta nu este o solidaritate obligatorie, ci una flexibilă. Altfel, Austria nu ar fi fost niciodată de acord cu această măsură.
Înseamnă că nu toate țările UE pot fi forțate să accepte migranți din alt stat membru. Înainte să se întâmple acest lucru, anumite plăți în avans trebuie luate în considerare. De exemplu, Austria, împreună cu Danemarca, au deschis un centru de formare pentru poliția de frontieră în Tunisia.”