Ministrul Educatiei, Daniel David, a declarat recent ca una dintre cele mai complexe probleme cu care se confrunta sistemul de invatamant din Romania, mai exact, invatamantul rural, trebuie regandita din temelii, subliniind ca aproape jumatate din populatia Romaniei traieste in mediul rural. In opinia sa, actualul sistem functioneaza la limita si nu ofera sanse egale comparativ cu scolile din mediul urban.
„Este clar ca trebuie sa regandim paradigmatic invatamantul rural, pentru ca aproape o jumatate de Romanie se afla acolo, iar modul in care functioneaza in acest moment invatamantul rural, dupa mine, este un mod de avarie. Problema este ca avem multi copii.
Este drept, dar nu sunt concentrati, nu sunt adunati in grupuri mari astfel incat sa poti sa ai scoli unde, avand multi copii, poti sa aduci profesori de calitate, poti sa aduci tot ceea ce iti trebuie pentru a face scoala comparabil cu ceea ce se intampla in mediul urban. Deci din start pornesc cu o nesansa extraordinar de mare”, a explicat Daniel David.
Ministrul Educatiei a precizat ca oricate investitii s-ar face in constructia scolilor sau in modernizarea toaletelor, arhitectura actuala a invatamantului rural nu poate functiona eficient in forma de acum. „Noi nu avem niste modele batute in cuie. Stiti ca am mai anuntat public, de exemplu, ca un model pe care il pilotam este acel demers legat de campusurile rurale, in care ne gandim ca elevii dintr-o anumita arie pot fi adusi cu mijloace moderne, cu microbuze, in acelasi campus.”
Astfel, prin adunarea copiilor intr-un singur loc, ar fi posibila atragerea unor profesori bine platiti, motivati sa ramana in mediul rural, precum si construirea de cantine si camine. Unii elevi ar putea ramane la scoala de luni pana joi, urmand sa se intoarca acasa in weekend, daca doresc. „Deocamdata pilotam.
Nu am o solutie finala. Ce va spun este ca am inceput sa gandim paradigme alternative, fiindca sistemul pe care il avem acum este acceptabil, dar nu este ceea ce tintim ca performanta. Vrem mai mult decat acceptabil, vrem sa fie aceeasi sansa pe care o ai si in mediul urban”, a adaugat ministrul.
Ministrul Educatiei, prin aceste declaratii, indica o nevoie urgenta de modernizare a sistemului educational in zonele rurale, astfel incat toti copiii sa beneficieze de un mediu de invatare echitabil si de aceleasi oportunitati ca in marile orase. Autoritatile vor continua sa testeze diverse solutii, inclusiv infiintarea de campusuri rurale, pentru a gasi cea mai buna varianta in beneficiul elevilor si al profesorilor.