Ministerul Apararii pune Armata Romana in centrul unor anunturi de ultima ora, iar asta pentru ca soldatii romani au fost zilele trecute prezenti la o ceremonie importanta pentru predarea si primirea, in Bosnia si Hertegovina, a responsabilitatilor misiunii Campaniei Manevra ALTHEA, cu mai multe detalii mai jos.
Ministerul Apararii vorbeste deasemenea si despre faptul ca incepand de acum se desfasoara STJU23 CAX/CPX cu peste 400 de militari, iar Romania participa la acest exercitiu international pentru testarea capabilitatilor de comanda si control in cadrul unui scenariu complex care implica diverse domenii operationale.
“Ceremonie de predare-primire în Bosnia și Herțegovina. În Camp Butmir din Sarajevo a avut loc ceremonia de predare-primire a responsabilităților și misiunii Companiei Manevră ALTHEA, dislocată în teatrul de operații Bosnia și Herțegovina, către Compania Manevră ALTHEA din Țările de Jos. La această activitate a participat șeful de stat major al EUFOR general de brigadă Ovidiu Lungu.
Locțiitorul pentru operații al șefului de stat major din Comandamentul Forțelor Întrunite general de brigadă Robert Manea, comandantul Batalionului Multinațional și Compania Manevră ALTHEA, rotația a II-a, din cadrul Batalionului 341 Infanterie ,,Constanța”, precum și alți militari din contingentul românesc. Misiunea EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene se desfăşoară pe teritoriul Bosniei şi Herţegovinei începând cu anul 2004.
In baza unui mandat al Organizației Națiunilor Unite. Participarea României la operația EUFOR ALTHEA reflectă atât consolidarea angajamentului asumat în cadrul Uniunii Europene, cât şi a parteneriatului NATO-UE, reprezentând, în același timp, un element de menținere a securității şi stabilității în regiune. Personalul militar din Armata României participant la misiunea EUFOR din teatrul de operatii Bosnia și Herțegovina se află sub coordonarea Comandamentului Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil Florescu”.
Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est (HQ MNC-SE) participă la STJU23 CAX/CPX cu peste 400 de militari, ca parte a structurii de forțe a NATO, în vederea testării capabilității de comandă și control, într-un scenariu complex care implică toate domeniile operaționale la nivel întrunit. Exercițiul reprezintă etapa finală de certificare (Full Operational Capability – FOC) a HQ MNC-SE.
Ca structură de luptă de nivel corp de armată, în măsură să asigure comanda și controlul operațiilor terestre ale NATO la nivel regional, în orice situație, pe timp de criză sau conflict. Soldații gradați profesioniști, promoția septembrie 2023, care se instruiesc în această perioadă în cadrul Batalionului 24 Vânători de Munte ,,General Gheorghe Avramescu” din garnizoana Miercurea Ciuc, au executat prima ședință de tragere cu armamentul ușor de infanterie în poligonul Jigodin, în urma unui marș tactic de 14 km.”