Ministrul Educatiei transmite o informare foarte importanta cu privire la elevii din scolile Romaniei, iar asta deoarece Ligia Deca explica in mod oficial mai jos faptul ca, la ora actuala, 7 din 10 elevi considera ca democratia este cea mai buna forma de guvernamant, media fiind mai mare decat a altor tari participante la un studiu recent.
Ministrul Educatiei ofera mai jos cateva detalii preluate din acest studiu, el aratandu-ne ca elevii romani sunt multumiti de forma de guvernamant care exista in momentul de fata in Romania, dar si de beneficiile pe care le aduce democratia, in raport cu alte forme de guvernamant existente in lume.
“7 din 10 elevi români consideră că democrația este cea mai bună formă de guvernământ. Mai mulți elevi români (55%) decât media țărilor participante la International Civic and Citizenship Education Study 2022 (ICCS 2022) au declarat că fac parte din grupuri de voluntariat care ajută comunitatea locală.
Într-o măsură mai mare decât elevii din celelalte țări participante la studiu.
Elevii români consideră că pe viitor se vor implica în activități de protecția mediului, iar aproape 9 din 10 elevi consideră că îi vor încuraja și pe ceilalți să depună eforturi pentru a ajuta mediul. Acestea sunt câteva dintre concluziile studiului International Civic and Citizenship Education 2022, cel mai mare studiu internațional și singurul dedicat educației civice și pentru cetățenie.
La care țara noastră a participat sub coordonarea echipei Laboratorului de Testare Educațională din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității din București. Studiul ICCS evaluează competențele civice ale tinerilor de clasa a VIII-a și investighează modul în care acestea se formează. S-a desfășurat în 24 de țări și a inclus aspecte legate de cetățenie globală.
Dezvoltare durabilă, migrație, evoluția sistemelor politice și utilizarea tehnologiilor digitale pentru participarea civică. România va aparține celor mai activi cetățeni ai ei, iar educația civică este esențială în acest sens. Ne dorim adulți prezenți la vot, dar mai ales adulți care își cunosc drepturile și responsabilitățile, care știu cum funcționează instituțiile publice, care sunt preocupați de problemele sociale actuale.
Si de amenințările la adresa democrației reprezentative. Participarea României la studiul ICCS este importantă nu doar pentru că ne arată unde ne situăm în raport cu alte state, ci și pentru că rezultatele studiului sunt un indicator important în stabilirea pașilor pentru îmbunătățirea politicilor și a practicilor în domeniul educației civice. declara Ligia Deca.”