Ministrul Apararii ii anunta in mod oficial pe romanii din toata tara cu privire la actiunile importante din ultima perioada, inclusiv documentele oficiale pe care Angel Tilvar le-a semnat in functia pe care o detine, ele avand legatura cu Summit-ul NATO de la Vilnius de saptamana trecuta, iar mai jos puteti vedea importanta lor.
Ministrul Apararii explica deasemenea mai jos si despre discutiile care au avut in centru sprijinul constant care va fi oferit Ucrainei in cursul perioadei urmatoare, separat MApN discutand despre instruirea facuta de catre Armata Romana impreuna cu militarii NATO in cursul zilelor trecute in Romania.
“În perioada 10-14 iulie, în facilitățile de instruire ale Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din județul Harghita s-a desfășurat exercițiul „Mountain Spirit-23”. În cadrul exercițiului, militarii brigăzii alături de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO cu Prezență Înaintată dislocat în România și militari polonezi ai Brigăzii Multinaționale Sud-Est din Craiova au desfășurat secvențe de instruire specifice terenului muntos împădurit.
Instrucție alpină și instrucția tragerii, activitatea finalizându-se printr-un exercițiu de antrenament în teren (FTX) și un exercițiu tactic cu trageri de luptă (LFX) de nivel pluton. Din punct de vedere al ministerului pe care îl reprezint, am semnat trei documente. Unul se referă la faptul că vom avea o bază de instruire a piloţilor de F-16 în România.
Ceea ce ne satisface nevoia operaţională de a avea piloţii pregătiţi pentru cele 32 de F-16 care urmează să vină în România. Pe de altă parte, acest hub de pregătire va da posibilitatea şi altor aliaţi să se pregătească la noi şi în felul acesta, România să capete şi să câştige relevanţă din punct de vedere al programelor legate de F-16.
Apoi am semnat faptul că o să avem un comandament regional pe forţe speciale, document pe care l-am semnat împreună cu partenerii bulgari şi nu în ultimul rând, centrul de excelenţă legat de studiul climatic şi de impactul modificărilor climatice asupra securităţii naţionale, care este mult mai important decât pare la prima vedere, întrucât schimbările climatice modifică şi logica în care ne abordăm elementele care ţin de zona militară.
Sprijinul pentru Ucraina a fost din nou menţionat şi faptul că aliaţii se află în într-o solidaritate de nezdruncinat cred că e o veste proastă pentru Putin, dar este o veste bună pentru noi, deoarece am reuşit din nou să dăm dovadă de solidaritate şi mesajul nostru către ucrainieni este că îi sprijinim, iar către Putin este că solidaritatea noastră funcţionează.”