iPhone 5, “problema” retelelor 4G LTE si singura frecventa compatibila cu Romania

  Aseara Apple a lansat iPhone 5, un terminal care este compatibil cu 7 frecvente de retele LTE din lumea intreaga, iar asta i-a obligat pe cei de la Apple sa lanseze 3 modele diferite ale smartphone-ului. Daca va uitati la imaginea de mai sus veti observa ca in SUA si Canada va fi vandut iPhone 5 GSM model A1428 care este compatibil cu retelele 4G LTE de acolo, in Europa, Asia si Australia va fi vandut iPhone 5 GSM model A1429, iar iPhone 5 CDMA va fi compatibil cu retelele CDMA din Japonia si SUA. Practic fiecare model suporta un anumit set de frecvente pentru retelele 4G LTE si nu puteti utiliza un terminal cumparat din SUA cu retelele 4G LTE din Europa si din Romania, cand vor fi, insa pe partea GSM 2G/3G nu exista probleme.

  Daca va uitati cu atentie la imaginea a doua observati ca retelele UMTS/HSPA+/DC-HSDPA ale ambelor modele GSM se potrivesc, singura diferenta fiind la retelele 4G LTE, terminalele suportand frecvente complet diferite. Practic daca voi achizitionati un iPhone 5 din SUA sau Canada, nu veti putea beneficia de vitezele 4G LTE de pana la 100 Mbits din Europa/Romania, insa veti putea naviga la viteze de pana la 43.2 Mbits multumita retelelor DC-HSDPA. Aceasta diferenta va face terminalele din SUA mult mai ieftine si teoretic ati putea achizitiona unul de acolo daca nu sunteti interesati sa utilizati retelele 4G LTE care urmeaza sa fie lansate.

  Daca in schimb doriti compatibilitate cu retelele 4G LTE din Europa si Romania, atunci feriti-va de terminalele din SUA deoarece ele nu vor functiona vreodata pe retelele noastre, modem-ul lor fiind conceput pentru a functiona pe retele diferite. In Romania ANCOM-ul ofera la licitatie frecventa de 1800 MHz pentru retelele 4G LTE, deci operatorul/operatorii care o vor utiliza vor oferi o retea compatibila cu iPhone 5.