De ce ma redirectioneaza iDevice.ro la Google? Un atac impotriva iDevice.ro si revenirea la normalitate

  Vineri dimineata am fost intampinat de cateva email-uri in care unii utilizatori imi raportau faptul ca in momentul in care incearca sa acceseze iDevice.ro sunt redirectionati catre motorul de cautare Google. Accesand website-ul cu doar cateva minute inainte, inclusiv de pe iPhone, si vazand ca exista multa lume online, am ramas putin nedumerit in legatura cu problema pe care o aveau ei. Dupa o investigare de dimineata am ajuns la concluzia ca ar fi o problema de DNS undeva, insa era ciudat ca unora nu le functiona blogul doar pe terminalele mobile, insa pe calculator totul era normal, desi aveau aceeasi conexiune.

  Dupa cateva investigatii ceva mai extinse, am descoperit ca in fapt, problema nu are vreo legatura cu vreun ISP, ci cu terminalele utilizatorilor, ale caror fisiere interne au fost modificate. Am constatat ca fisierul HOSTS al iDevice-urilor, cel prin care puteti redirectiona orice trafic din terminal catre orice altceva doriti voi, avea marcate domeniile iDevice.ro si zaone.info cu redirectionare catre Google. Initial nu am stiut despre ce este vorba, insa intreband utilizatorii ce au instalat recent de prin Cydia, am constatat ca inainte aparitiei problemei toti au instalat acelasi tweak, unul produs de 2 romani. In cazul tuturor celor cu care am discutat, tweak-ul respectiv fusese instalat, iar problema a aparut la toti in cursul noptii de joi spre vineri. Din pacate unora nu le afecta doar iDevice-urile, ci si desktop-urile, unde probabil au instalat o versiune pentru Windows a unui program cu functionalitate similara, dezvoltat de catre una dintre cele doua persoane.

  In baza investigatiilor facute pana acum am ajuns la concluzia ca tweak-ul respectiv este singurul element de legatura dintre toti utilizatorii, neexistand vreo persoana cu o asemenea problema, dar fara acel tweak. Partea buna este ca rezolvarea problemei este foarte simpla si o poate face oricine, iar terminalele care nu au jailbreak nu sunt afectate deoarece fisierele hosts nu pot fi modificate. Desi inca investigam modul in care a fost facut totul, nu pot decat sa fiu dezamagit cand vad ca exista persoane, indifernt care ar fi ele, ce se preteaza la asemenea acte, care trebuie oprite, mai ales ca aici e vorba de manipularea unor fisiere din terminalele unor utilizatori.

  Acestea fiind spuse, iata cum puteti rezolva problema redirectionarii iDevice.ro catre Google :

1. Descarcati iFunbox de aici(puteti utiliza orice alt utilitar).

2. Conectati iDevice-ul vostru la calculator folosind un cablu USB.

3. Deschideti iFunbox, selectati terminalul vostru, apoi alegeti Raw File System.

4. Acum accesati folderul etc.

5. In acest folder inlocuiti fisierul HOSTS cu cel pe care il puteti descarca urmand acest link. Practic faceti un drag & drop din calculator in fereastra ifunbox, exact ca si cum ati copia orice alt fisier din windows/Mac.

  Dupa copierea acestui fisier ar trebui as puteti accesa iDevice.ro normal si din aplicatie si din Safari. Daca totusi modificarea nu functioneaza, puteti da un reboot terminalului si lucrurile vor reveni la normal.

  Daca doriti sa aveti Siri in romana, asteptati sa il implementeze Apple.