Boot to Gecko – sistemul de operare pentru terminale mobile construit de Mozilla

      Mozilla este compania creatoare a unuia dintre cele mai populare browsere din lume numit Firefox. Desi vorbim despre un browser folosit de o buna parte dintre utilizatorii de internet, compania doreste sa dezvolte si un sistem de operare pentru terminale mobile. Vorbim despre un sistem de operare web sourced asemanator cu sistemul de operare al celor de la Google, Chrome OS. Desi Chrome OS are nevoie de o conexiune constanta la internet pentru a functiona, Boot to Gecko va putea fi utilizat si in lipsa acesteia mai ales ca va contine anumite functii specifice telefoanelor mobile. Proiectul sistemului de operare se numeste Boot to Gecko si prin intermediul sau Mozilla doreste sa construiasca un sistem de operare pentru telefoane mobile care va contine elemente din Android dar va functiona in baza web API-urilor.

Gal breaks the process down into actionable steps. First, the Boot to Gecko project aims to take the primary functions of a mobile device (i.e. “Telephony, SMS, Camera, USB, Bluetooth, NFC”) and create web APIs to handle them. From there, they intend to develop a way for web pages and applications to safely access those components as needed. They hope that by doing this, they (and other intrepid developers) will be able to create native-grade apps that run directly on the web instead of only being available on certain devices.

      Un terminal dotat cu sistemul de operare al celor de la Mozilla va fi capabil sa initieze/sa primeasca apeluri telefonice, va fi capabil sa trimita/sa primeasca SMS-uri, va avea camera, conectivitate Bluetooth si NFC dar si un port USB iar toate acestea vor fi implementate utilizand API-uri web. Proiectul este foarte indraznet insa daca va fi asemanator cu Chrome OS atunci ar putea avea o viata extrem de scurta. Foarte putina lume a fost impresionata de sistemul de operare al celor de la Google care nu functioneaza fara o conexiune de internet si Mozilla ar putea avea parte de acelasi feedback. Faptul ca va functiona cu anumite elemente din Android OS este un plus insa ramane de vazut cum vor fi implementate componentele web in intregul sistem.