Video: Adobe Edge – noul program care permite dezvoltarea de continut HTML 5

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8FnNtX73v8k[/youtube]

      Adobe, compania care a pus flash-ul pe aproape fiecare website din lume, a lansat in cursul serii trecute o versiune beta a unui nou program care permite dezvolarea de continut HTML 5, Javascript si CSS. Vorbim despre posibilitatea de a face continut animat pentru website-uri si nu numai deci practic Adobe incepe sa dea de inteles ca flash-ul nu reprezinta cel mai important as din maneca pentru ei. Acest program permite web developerilor sa dezvolte continut multimedia pentru orice platforma mobila, inclusiv iOS care stiti pre bine ca are “alergie” la flash.

       De cand a inceput Apple sa promoveze HTML 5-ul drept un standard pe care toate site-urile ar trebui sa il implementeze, am observat o schimbare radicala a modului in care isi construiesc dezvoltatorii continutul multimedia pentru web. Tot mai multe site-uri sunt compatibile cu standardul HTML 5, tot mai multe site-uri au playere flash compatibile cu standardul HTML 5 si se pare ca Apple are in sfarsit parte de ceea ce isi doreste. Daca Adobe incepe sa puna accent pe dezvoltarea de programe care permit dezvoltatorilor sa creeze continut HTML 5 atunci probabil flash-ul va fi incet incet scos de pe multe website-uri.

Adobe® Edge is a new web motion and interaction design tool that allows designers to bring animated content to websites, using web standards like HTML5, JavaScript, and CSS3.

This version of Edge focuses primarily on adding rich motion design to new or existing HTML projects, that runs beautifully on devices and desktops.

  • Create new compositions with Edge’s drawing and text tools.
  • Import popular web graphics such as SVG, PNG, JPG or GIF files.
  • Easily choreograph animation with the timeline editor. Animate position, size, color, shape, rotation and more at the property level.
  • Energize existing HTML files with motion, while preserving the integrity of CSS-based HTML layouts.
  • Copy and paste transitions, invert them, and choose from over 25 built-in easing effects for added creativity.