Google va achizitiona Motorola Mobility pentru 12.5 miliarde de dolari

      Astazi Google a anuntat oficial achizitionarea companiei Motorola Mobility printr-o tranzactie care valoreaza nu mai putin de 12.5 miliarde de dolari. Motorola este o companie care de cativa ani incearca sa devina profitabila din nou insa smartphone-urile si tabletele lansate pe piata au reusit doar sa reduca pierderile anuale ale companiei. Anuntul facut astazi de catre Google vine in urma unor negocieri indelungate purtate de catre conducerile celor 2 companii, negocieri care vor aduce in portofoliul celor de la Google unul dintre cei mai impportati producatori de pe piata telefoniei mobile.

Motorola Mobility’s total commitment to Android has created a natural fit for our two companies. Together, we will create amazing user experiences that supercharge the entire Android ecosystem for the benefit of consumers, partners and developers. I look forward to welcoming Motorolans to our family of Googlers.

       Pentru Google achizitia vine intr-un moment in care Apple ataca fara incetare producatorii de terminale Android dar un moment in care tableta iPad pierde din cota de piata in fata tabletelor ce ruleaza acelasi sistem de operare. Motorola a avut o tableta nu prea reusita insa linia de smartphone-uri a avut vanzari bune la operatorii la care este disponibila iar implicarea celor de la Google va duce doar la dezvoltarea de produse care au integrat sistemul de operare Android cat se poate de bine. Ganditi-va la suportul primit de seria Nexus din partea celor de la Google si veti vedea cat de mult suport vor primi terminalele motorola acum ca Google detine compania.

        Practic Google avea nevoie de un producator de telefoane si iata ca acum a reusit sa achizitioneze unul deci ne putem astepta ca piata terminalelor Android sa devina mult mai interesanta in viitorul apropiat.

Google to Acquire Motorola Mobility

Combination will Supercharge Android, Enhance Competition, and Offer Wonderful User Experiences

MOUNTAIN VIEW, Calif. & LIBERTYVILLE, Ill.–(BUSINESS WIRE)–Google Inc. (NASDAQ: GOOG) and Motorola Mobility Holdings, Inc. (NYSE: MMI) today announced that they have entered into a definitive agreement under which Google will acquire Motorola Mobility for $40.00 per share in cash, or a total of about $12.5 billion, a premium of 63% to the closing price of Motorola Mobility shares on Friday, August 12, 2011. The transaction was unanimously approved by the boards of directors of both companies.

“Motorola Mobility’s total commitment to Android has created a natural fit for our two companies. Together, we will create amazing user experiences that supercharge the entire Android ecosystem for the benefit of consumers, partners and developers. I look forward to welcoming Motorolans to our family of Googlers.”
The acquisition of Motorola Mobility, a dedicated Android partner, will enable Google to supercharge the Android ecosystem and will enhance competition in mobile computing. Motorola Mobility will remain a licensee of Android and Android will remain open. Google will run Motorola Mobility as a separate business.

Larry Page, CEO of Google, said, “Motorola Mobility’s total commitment to Android has created a natural fit for our two companies. Together, we will create amazing user experiences that supercharge the entire Android ecosystem for the benefit of consumers, partners and developers. I look forward to welcoming Motorolans to our family of Googlers.”

Sanjay Jha, CEO of Motorola Mobility, said, “This transaction offers significant value for Motorola Mobility’s stockholders and provides compelling new opportunities for our employees, customers, and partners around the world. We have shared a productive partnership with Google to advance the Android platform, and now through this combination we will be able to do even more to innovate and deliver outstanding mobility solutions across our mobile devices and home businesses.”

Andy Rubin, Senior Vice President of Mobile at Google, said, “We expect that this combination will enable us to break new ground for the Android ecosystem. However, our vision for Android is unchanged and Google remains firmly committed to Android as an open platform and a vibrant open source community. We will continue to work with all of our valued Android partners to develop and distribute innovative Android-powered devices.”

The transaction is subject to customary closing conditions, including the receipt of regulatory approvals in the US, the European Union and other jurisdictions, and the approval of Motorola Mobility’s stockholders. The transaction is expected to close by the end of 2011 or early 2012.

Thanks to KFF.

22 COMENTARII

  1. Motorola era cel mai slab vanzator de Android, dintre cei mari . Si-au curmat doar agonia .

    Probabil Google a inteles ca banii nu se fac din distributie gratuita de OS ci din hardware …

  2. Parerea mea e ca marea gresala a celor de la Google este ca ei vor sa fie prezenti in toate domeniile dar nu se perfectioneaza in niciunul…
    Si Apple ar putea sa faca un motor de cautare,sa faca o retea sociala si asa mai departe,dar ei se axeaza pe ceea ce fac ei cel mai bine.
    Google mai are multe de invatat 🙂

  3. @Boboc. Faptul ca cei de la Google sunt implicati in mai multe proiecte nu e ceva rau. In caz ca ceva merge rau mereu se pot baza pe celelalte proiecte pentru un “backup plan”. E mai bine sa ai habar de informatii din mai multe domenii decat sa stii bine unul si la celelalte sa pici lamentabil.

  4. voi subestimati Android !!!! de ce ??? ……oare nu vedeti in fata ochilor decit apple …sa dam o sansa si altora ..hai KFF e unic are un vinil care e zgiriat , dar voi restul !!!! ….ce e rau in asta poate prin aceasta achizitie avem de cistigat …..

  5. Ce poti avea de castigat ? Aici este un site despre Apple , e normal sa fie lumea pro Apple . Cum ai observat nu se cheama android.ro nici symbian.md , siteul e iDevice.ro .

    Motorola Solutions era de mult in putrefactie , cum in putrefactie este si RIM . Sa vedem pe ei cine ii cumpara .

    Pana acum avem 3 cadavre , dintre care 2 au fost cumparate sa fie atarnate la fereastra sa creda postasul care aduce pensia ca nu sunt moarte si sa aduca pensia in continuare 🙂 : RIM , Motorola Mobility si Palm .

    Maaare afacere a facut si HP cu Palm ……

  6. cam toti incep sa realizeze ca degeaba ai software daca nu e implementat ok pe hardware,uitati-va la Samsung cu bada-ul,nu stiu in schimb de nokia cu symbian-ul daca era al lor,cam toti incep sa urmeze “calea Apple”,pt ca au constientizat ca e bine sa le ai pe amindoua ca sa poti sa le optimizezi pt un produs bun,aici vb numai pt smartphone-uri,pt ca ele detin suprematia,si asta poate fi un lucru pozitiv pt noi utilizatorii finali….dar ramine de urmarit cit de bine vor realiza optimizarile hardware cu cele software..

  7. Google da telefoane cu Android pur si cu bootloader liber. Toti ceilalti le customizeaza cu tot felul de layere sau UI.
    O sa fiti surprinsi cati isi doresc asa ceva – toti cei care apreciaza libertatea de a face ce doresti cu telefonul tau dupa ce l-ai achizitionat.
    Nu cred ca Google va urma in nici un caz politica Apple ci va fi exact opusul ei. Doar ca , avand posibilitatea de a produce si terminale, vor putea trasa mai bine linia pe care merge Android. Si au si inceput sa o faca prin Ice Cream Sandwich.

  8. Eu imi mentin parerea aceasta achizitionare aduce dupa sine lucruri bune consumatorului indiferent de firma, concurenta este un lucru foarte bun nu stiu de ce unele persoane raman axate pe aceias idee si acelas fix lucrurile evolueaza ar trebui sa o faceti si voi 😀

  9. Cred ca aceasta achizitie are un ecou mai slab in lumea Apple. Nobody really cares. Motorola abia se tinea pe picioare. Asta denonta ce? Neincredere in mariajul Google Motorola.

  10. Pai nu e un mariaj, e o achizitie. Google nu a facut-o pt a salva Motorola ci pt a-si promova sistemul de operare, fara a depinde de alti producatori.
    Lucrul bun care va rezulta este ca va forta producatorii la calitate in implementarea Android precum si la un suport mai bun si update-uri asa cum au cerut ei – adica 18 luni.
    Normal ca in lumea Apple, chestiile astea nu au ecou, din cauza ochelarilor de cal.Dar sunt sigur ca unii sunt nelinistiti in birourile din Cupertino.

  11. O fi slab pentru tine sau cel putin asa dai impresia aici dar titlul acesta pe care lai facut tu “Politica “anticompetitiva” si brevetele de inventie au stat la baza achizitionarii companiei Motorola”
    nu si pentru cei de la apple,microsoft dupa cum ai scris tu in celalalt titlu “Our acquisition of Motorola will increase competition by strengthening Google’s patent portfolio, which will enable us to better protect Android from anti-competitive threats from Microsoft, Apple and other companies.”

    Acest lucru nu denota neincredere ci pur si simplu o concurenta si ma repet acest lucru este foarte bun pentru consumator nu este un lucru rau din contra forteaza apple si iar ma repet sa vina cu lucruri inovatoare cum au facuto si pina acum nu sa investeasca timp in procese de tot rasul

  12. Totusi ….. Pe engadeget am citit ca google cumpara motorola si licentiaza cateva treburi …. Intrebare e daca nu cumva vor aparea peobleme de royalties paymebt din partea celorlalti producatori ….. Daca google se apuca sa impinga in piata hw + sw propriu ce ii opreste din a cere bani celorlalte companii?

  13. pai cam asta e ideea motorola nu mai avea succes(atunci cind a avut,a fost suflat de nokia)si a prefera sa renunte pt niste “bani”,oricum totul se invirte in jurul lor(banii) iar acum google a vazut posibilitatea sa incerce,mai ales ca totul le va reveni lor si sa incerce sa scoata un ban…dar am zis,sa vedem si cit vor reusi…

  14. Și așa Google le va face producătorilor de telefoane Android și mai multă concurență decât a făcut-o până acum cu cele două telefoane Nexus – îmi închipui că acum Samsung se felicită că a dezvoltat Bada OS, că HTC se bucură că nu a renunțat cu totul la Windows, iar Nokia răsuflă ușurată că a mizat pe Windows și nu pe Android când a decis să renunțe la Symbian … În concluzie, mi se pare că piața telefoanelor Android va deveni mai puțin interesantă, contrar concluziilor din articol, pentru că a apărut un jucător care el centrează și tot el dă cu capul, deci ceilalți sunt reduși la stadiul de figuranți și nu știu dacă și cât vor accepta aceasta.