iOS este mai sigur decat Android OS in ceea ce priveste malware-ul

   Saptamanile trecute au aparut pe internet diverse raporturi care sugerau faptul ca malware-ul de pe platforma Android a crescut cu aproape 500% in ultimele cateva luni ale anului 2011. Probabil exista o problema pe platforma celor de la Google iar compania de securitate informatica McAfee sugereaza acest lucru intr-un nou raport publicat recent. Pentru iOS McAfee are cuvinte de lauda spunand ca sistemul celor de la Apple este printre cele mai sigure iar graficul de mai sus demonstreaza cat de afectate sunt sistemele de operare de catre malware.

In the fight against malware, Apple’s iOS outshines Android as a safer environment, but no mobile device is free from risk, says a new report from McAfee (PDF). Apple has so far done a good job of securing its devices, according to the report, noting that there have been no known cases of malware affecting iPhones, at least those that haven’t been jailbroken. One reason iOS is more secure is because Apple restricts the way users can download app.

   Desigur ca nici iOS-ul nu a fost ferit de malware insa cazurile de infectare in randul terminalelor fara jailbreak este mult mai mic decat cazurile aparute pentru Android OS. Pentru problema Android-ului cei de la McAfee dau cateva posibile explicatii. Prima are legatura cu faptul ca sistemul este open source si ca oricine poate lucra cu el si poate publica aplicatii oriunde pe internet iar acele aplicatii pot fi extrem de usor infectate. Android market-ul nu prezinta intotdeauna siguranta pentru utilizatori si Google a demonstrat lucrul acesta curatandu-si magazinul de aplicatii de multe ori.

Google’s method of distributing software is more open, but with that openness comes risks. Though Google controls its own Android Market, users can download Android apps from third-party sites just as easily, which may not have the necessary security in place. And even Android Market has proven vulnerable to threats. As just one example, Google had to get rid of a number of malicious apps in March after they were infected by a nasty bit of malware dubbed DroidDream. In total, the company removed 58 malicious apps both from the market and from mobile devices where users had downloaded them.

   O a doua problema sta in faptul ca producatorii de terminale mobile modifica Android-ul inainte de a il implementa in smartphone-uri si de multe ori masurile de securitate implementate de Google devin ineficiente in urma acestor modificari. In final a treia problema sta in faptul ca producatorii de smartphone-uri lanseaza foarte greu ultimele update-uri pentru propriile terminale si bug fix-urile privind problemele de securitate ajung foarte greu la utilizatori.

   La Apple lucrurile sunt mult mai simple deoarece toata lumea primeste update-ul in acelasi timp, toata lumea are aceleasi lucruri si App Store-ul este aparent atent verificat de catre inginerii companiei. Este drept ca in App Store nu exista malware insa exista multe aplicatii care pacalesc utilizatorii si nu ofera tot ceea ce prezinta in descriere deci lucrurile sunt la fel de rele dar privite dintr-un cu totul alt unghi.