iPhone-urile produse de copii minori platiti cu 70 de centi pe ora

   Navigand astazi prin www-ul romanesc am dat peste o stire a celor de la Pro TV care ne spune ca iPhone-ul este produs de copii minori care primesc 70 de centi pe ora si muncesc 16 ore pe zi in fabricile Foxconn. Informatiile celor de la Pro TV vin de la This American Life care a avut un jurnalist trimis in China la fabricile Foxconn si care a relatat aici experienta(da Pro TV, puteti sa dati si voi link la transcript) sa cu cel mai mare producator de iDevice-uri. Mai jos aveti cateva dintre ideile importante prezentate de Pro TV :

Foxconn, una dintre companiile care construiesc iPhone-uri si iPad-uri, dar si alte produse pentru diverse companii de electronice, are o fabrica in Shenzhen, cu 430.000 de angajati.

Unul dintre angajatii intervievati de jurnalistul Mike Daisey, in afara fabricii pazite de gardieni cu arme, este o copila de numai 13 ani. Ea lustruieste sticla a mii de noi iPhone-uri in fiecare zi. Fata a povestit ca cei de la Foxconn nu verifica varsta angajatilor. Sunt inspectii din cand in cand, dar sefii stiu cand sunt programate, asa ca nu sunt luati pe nepregatite. Si inainte ca inspectorii sa-si faca simtita prezenta, oficialii Foxconn inlocuiesc muncitorii tineri cu cei batrani.

In numai doua ore in afara fabricii, Daisey a intalnit muncitori in varsta de numai 14, 13 si 12. Acesta estimeaza ca 5% dintre cei care lucreaza acolo sunt minori.

ora de lucru a unui chinez aici inseamna 60 de minute, spre deosebire de cea americana care in general include pauze pentru Facebook, mersul la baie, un telefon si ceva conversatie. Ziua oficiala de lucru in China este de 8 ore, dar tura standard ajunge la 12 ore. In general insa, acestea se intind la 14 -16 ore, mai ales cand un nou gadget trebuie construit.

in timp ce Daisey se afla in Shenzhen, un muncitor de la Foxconn a murit dupa o tura de 34 de ore

cand o fosta angajata a cerut companiei sa o plateasca pentru orele in plus pe care le-a lucrat, iar aceasta din urma a refuzat, femeia a mers mai departe la Departamentul Fortei de Munca. Dar nu a facut decat sa-i provoace. Acestia au pus-o pe o lista neagra, care a circulat apoi in fiecare firma din oras. Cine indrazneste sa intreprinda o asemenea actiune se alege cu stigmatul de “muncitor problema” si nimeni nu-I mai angajeaza vreodata.

Va vine sa credeti sau nu, fabricile din Shenzhen, indiferent cat de infernale sunt, au reprezentat o binefacere pentru oamenii din China. O spune economistul Paul Krugman, precum si editorialistul New York Times, Nicholas Kristof. Stramosii acestuia din urma sunt chiar dintr-un sat din apropiere de Shenzhen. Deci el chiar stie de ce sustine aceste lucruri. “Austeritatea” fabricilor, spune Kristof, este rai pe langa “austeritatea” din campurile de orez.

   Doar Mike Daisey stie cat de adevarate sunt cele relatate mai sus insa ceea ce trebuie lumea sa inteleaga este ca unii isi dau viata in China pe 300$ lunar pentru ca noi sa avem un iPhone de 600€ in mana. Ca sa fiu sincer cred ca unii romani ii admira pe acei chinezi deoarece muncesc la fel de mult dar castiga mai bine decat cei care presteaza in Romania 12 ore de munca la diverse firme si iau salariul minim pe economie. Toate marile companii de pe glob isi fabrica produsele in tari in care costurile de productie sunt mici si angajatii sunt exploatati pe bani putini deci intreaga idee se aplica pentru toata lumea nu doar pentru Apple. Da, ceea ce face Apple nu este grozav, ceea ce face Apple nu se va schimba pentru ca profitul este mare si asta cnteaza cel mai mult pentru ei.