Prima Pagina Apple Apple ar putea lansa un produs revolutionar folosind tehnologia “metalului lichid”, conform...

Apple ar putea lansa un produs revolutionar folosind tehnologia “metalului lichid”, conform inventatorului ei

  In anul 2010 Apple a cumparat brevetele de inventie pentru tehnologia “metalului lichid” si, conform creatorului, ei compania ar putea lansa un produs revolutionar baza pe aceasta tehnologie, insa nimeni nu stie cand. Deocamdata Apple perfectioneaza tehnologia cumparata acum cativa ani si creatorul ei estimeaza ca intre 300 si 500 de milioane de dolari vor fi cheltuiti in procesul de dezvoltare a tehnologiei, proces care ar putea dura intre 3 – 5 ani. Deocamdata Apple a folosit aceasta tehnologie pentru “cheita” care va ajuta sa scoateti cartelele SIM din iDevice-uri si iPhone 3G a fost primul dispozitiv in care ea a fost implementata.

For example, I estimate that Apple will likely spend on the order of $300 million to $500 million — and three to five years — to mature the technology before it can used in large scale. The first application was SIM card ejector pin, which I figured out after buying my iPhone 3G. I am not aware of any other application Apple has used Liquidmetal so far. Given the size of MacBook and scale of Apple products, I think it’s unlikely that Liquidmetal casing will be used in MacBooks in the near term. It’s more likely in the form of small component such as a hinge or bracket. A MacBook casing, such as a unibody, will take two to four more years to implement.

  In ceea ce priveste posibila lansare a unui produs Apple facut din metal lichid, ei bine inventatorul tehnologiei sustine ca vor mai trece intre 2 si 4 ani pana cand Apple ar putea produce un MacBook Pro doar din metal lichid, insa intre timp am putea vedea diverse componente ale sale produse din acest material. Chiar daca tehnologia nu va ajunge in Mac-uri, Apple ar putea construi un iPhone cu ajutorul ei si se pare ca un produs cu fabricat folosind acest material ar fi greu de reprodus de catre concurenta folosind alte materiale, deci cei de la Samsung ar fi nevoiti sa gandeasca alte metode de a ramane relevanti.

I expect Liquidmetal application in two ways: First evolutionary substitution of current materials and secondly, and more importantly, in a breakthrough product made only possible by Liquidmetal technology. Apple’s exclusively licensing a new material technology (specifically for casing and enclosures) is a first in the industry.  This is very exciting. Therefore, I expect Apple to use this technology in a breakthrough product. Such product will likely bring an innovative user interface and industrial design together, and will also be very difficult to copy or duplicate with other material technologies.

  In concluzie, Apple va folosi tehnologia “metalului lichid” la produse interesante in viitor, dar deocamdata aceasta tehnologie este departe de a putea fi utilizata pentru produse ce sunt distribuite la scara larga.

 • Florin.S

  Va dati seama ce material “revolutionar”?! Ca apple a facut o cheita ce are utilitatea unei agrafe de birou. Asta da material revolutionar. Ma intreb ce s-o face samsung fara aceasta tehnologie. :).

 • Ionel Craciunel

  @Florin.S – mare dreptate ai 🙂 , acum sincer vb si primul calculator arata precum blocul de locuinte si a ajuns atat de mic incat il porti in buzunar si atat de inteligent incat iti spune in maxim 5 secunde care-i media de globule rosii ce se gasesc in corpul uman sau iti rezolva o ecuatie de gradul 3 (pt. cine stie s-o scrie:) ) deci cheita lor e cel mai simplu lucru azi dar daca se dezvolta atata de mult incat apare super mega ultra ecranul di metal lichid ?! sa vedem ceramica celor de la Samsung cum se dezvolta si sper ca si nokia sau lg sa vina cu pipi solid sau alte dracii incat noi sa avem de ales.

 • @Florin.S: Atat a putut Apple produce acum in baza lui,eh.

 • Sudteamromania

  Hei, cand vorbim de metal lichid in cazul apple, ne referim la CARCASA, usoara ca plasticul si rezistenta ca placutele de pe naveta Columbia :), stiti bine ca pe Apple intotdeauna, inovatia, i-a caracterizat. E clar ca vom avea o carcasa uimitoate pentru la…toamna.

 • chatagra

  Toata lumea nu tine cont de o chestie …acest material desi e usor de turnat in forme diferite este pana la urma un aliaj metalic care nu prea ne ajuta atunci cand avem in telefon o groaza de antene.
  Nu trebuie sa ne punem sperante ca vom vedea un iphone cu un design unibody din metal pt ca acest lucru nu se poate din pacate.
  In variantele actuale acest material ar putea inlocui capacul spate a iphonului dar se pot folosi cu succes si alte materiale pt acest lucru inclusiv titanul, aluminiul, cuprul sau lemnul 🙂

 • Keo

  Am tot citit aici in ultimele saptamani despre probabilitatea ca undeva in viitor Apple sa construiasca carcasa unui iDevice din metal lichid. Si deasemenea se scrie mai sus ca tehnologia este inca la inceput, procesul tehnologic fiind complex.
  Avand in vedere scurta mea experienta (practica) cu metalul lichid va pot spune ca principala problema a acestul “material” este temperatul de “topire”. Aceasta fiind undeva intre 70 si 90 gr Celsius! Si asta functie de procentul de Ga folosit (si nu numai). Probabil ca, complexitatea acestei tehnologii care ar putea aduce Metalul Lichid in carcasele iDeviceurilor, consta chiar in ridicarea acestul pct de topire undeva la peste 120 gr C. Spre exemplu un procesor Quadcore, la suprafata cipului daca ar ajunge la 60-70 gr C ar transforma minunata carcasa dintr-un dispersor termic intr-o suprafata non-contact, ceea ce ar duce la “prajirea” procesorului in mai putin de 1min.

 • al calin

  zaone nu vreau sa fiu sarcastic dar in ultima vreme esti cu tunurile pe samsung
  nu ii poti vedea ca sunt competitori pt apple??sau ce?
  poate peste cativa ani nici nu o sa mai fie pe piata
  sau o sa faca un produs mai revolutionar

 • @al calin: Tocmai ca sunt competitori ai Apple, dar fura.

 • Adrian

  LM suna bine si atat. S-a folosit (fara succes) in produse sportive (rachete de tenis Head) cu cativa ani in urma. Pure marketing. Doar un alt nume cu ajutorul caruia sa-si vanda produsele.

 • al calin

  “fura “nu e tocmai cuvant potrivit
  toata lumea s-a inspirat de la apple pt ca ei au “reinventat” smartphonul si l-au facut mai popular decat era inainte
  daca ar avea numai un telefon gen “galaxy ace” atunci ai putea spune ca e furaciune
  dar in ultima vreme vad telefoane bune si la ei lasand la o parte “inspiratia” din trecut

 • Pana la urma Apple nu a facut altceva decat sa utilizeze intr-un mod nou ceea ce exista pe piata. De ce nu au facut Samsung sau altii aceasta noua utilizare? Pana la urma touch screen exista de eva timp, numai ca Apple a stiut ce sa faca cu el. E vina lor pentru ca au stiut din ce unghi sa priveasca ?