Vanzarea unei tablete iPad ar putea deveni problematica in SUA daca ea a fost achizitionata din afara tarii

  Astazi am pentru voi o poveste din SUA care este amuzanta dar si periculoasa deoarece s-ar putea aplica intregului glob, daca este recunoscuta si promovata puternic peste ocean. Ea are in prim-plan principiul primei vanzari conform caruia detinatorul drepturilor de copyright asupra unui produs poate controla doar prima vanzare a acelui produs, vanzarile succesive facute de clienti nemaifiind sub controlul lor. In baza acestui principiu utilizatorul poate vinde produsele oricui, daca nu le modifica si nu le promoveaza ca fiind ale companiei.

The Supreme Court case concerns something called the “first-sale doctrine” in copyright law. Simply put, the doctrine means that you can buy and sell the stuff you purchase. Even if someone has copyright over some piece of your stuff, you can sell it without permission from the copyright holder because the copyright holder can only control the “first-sale.” The Supreme Court has recognized this doctrine since 1908.

  Un principiu vechi de mai bine de un secol, recunoscut de instantele din intreaga lume, ar putea fi schimbat in SUA, unde o casa de editura vrea sa dea in judecata un student care incearca sa vanda carti cumparate din afara SUA. Desi instantele americane au decis ca oricine poate vinde fara probleme produsele cumparate de oriunde altundeva, editura incearca sa demonstreze contrariul? De ce se chinuie atat de mult editura? Ei bine pentru ca acele carti sunt mai scumpe in SUA decat in afara tarii, ele au fost cumparate pentru student de catre rude dintr-o alta tara, i-au fost trimise in SUA, iar el incearca sa le vanda acolo. Aceasta vanzare ar afecta incasarile editurii, deoarece multa lume ar prelua aceasta abordare cumparand produsele din afara SUA la pret mai mic.

  Acum o curte suprema din SUA are in fata acest caz si poate decide ca principiul primei vanzari sa existe in continuare in forma in care o stie toata lumea, sau sa fie schimbat fundamental. Daca va fi schimbat, atunci americanii vor trebui sa cearea voie pentru a vinde orice iDevice avand in vedere ca toate sunt fabricate in China ori Brazilia, deci niciunul in SUA si niciunul nu ar fi aparat de principiul primei vanzari. Daca americanii vor schimba, in mod absurd acest principiu, atunci exista sanse mari ca si alte tari sa faca la fel, moment in care lucrurile se complica nejustificat de mult.