Prima Pagina Apple Iata cat valorezi tu pentru Apple si cat valoreaza intregul ecosistem al...

Iata cat valorezi tu pentru Apple si cat valoreaza intregul ecosistem al posesorilor de iDevice-uri

 

  Astazi se implinesc 5 ani de la lansarea iPhone-ului si desigur ca trebuiau prezentate cateva cifre legate de felul in care a evoluat dispozitivul celor de la Apple de-a lungul timpului. Cei de la Goldman Sachs pun astazi in discutie valoarea fiecarui posesor al unui iDevice, dar si valoarea intregului ecosistem al posesorilor de iDevice-uri. Cei de la Sachs spun ca in momentul de fata ar exista 281 de milioane de iDevice-uri in folosinta, iar pentru Apple un posesor al unui iDevice valoreaza, in medie, aproximativ 1053$. Inmultind cele 281 de milioane de iDevice-uri cu valoarea calculata pentru fiecare posesor in parte, rezulta ca intregul ecosistem al iDevice-urilor valoreaza 295 de miliarde de dolari pentru Apple. Cifra reprezinta jumatate din valoarea capitalizarii bursiere a companiei si este mai mare decat valoarea capitalizarii bursiere a Microsoft, Google sau IBM.

 • iOS users are a loyal bunch. 94% are likely or highly likely to stick with Apple for their next smartphone or tablet. More than one in five said there isn’t a discount high enough to persuade them to switch.
 • It costs a lot to switch. The explicit switching cost (to replace music, apps, etc.) comes to an average of $122 to $301 per device. The implicit switching costs (the “pain in the neck factor,” losing Apple’s better-than-average customer service, etc.) make the platform even stickier.
 • Installed base matters. Shope estimates that by Saturday (when Apple’s third fiscal quarter ends), the installed base of iOS units will exceed 281 million, up 72% from the same quarter last year. Using a blended average selling price reduced by Apple’s gross margin, platform erosion etc., he calculates that the lifetime value to Apple of each iOS customer is $1,053.
 • Apple’s greatest value is its customer base. Multiplying 281 million by $1,053, Shope gets a value for Apple’s installed base of roughly $295 billion. That’s about 55% of Apple’s current market capitalization. And that, he adds, “is before taking into consideration Apple’s $110 billion cash balance, the rapid growth of the installed base, the value of the Macintosh and traditional iPod businesses, and the related content, services and peripherals streams.”

  Partea cea mai interesanta sta totusi in faptul ca posesorii de iDevice-uri nu planuiesc sa paraseasca prea curand platforma companiei Apple. Intr-un studiu facut de Sachs in SUA, 94% dintre respondenti spun ca viitorul smartphone sau viitoarea tableta vor fi achizitionate tot de la Apple si ca nu exista promotie indeajuns de buna pentru a ii convinge sa treaca pe alta platforma. Mai mult decat atat, s-a calculat ca un utilizator ar trebui sa cheltuiasca intre 122$ – 301$ pentru a inlocui muzica, aplicatiile, filmele si tot continutul cumparat din iTunes, deci au un motiv in plus pentru a ramane la Apple.

  Practic Apple are unii dintre cei mai loiali si mai valorosi clienti, acum ramane de vazut daca va sti cum sa ii pastreze si sa ii inmulteasca.

 • Tudor

  Fair enough. Pana sa detin un iPhone 4 blamam mai tot timpul compania Apple pentru preturile foarte mari, in acelasi timp detinand un Samsung Galaxy S. Eram multumit de acesta dar niciodata nu am descarcat o aplicatie legal din Google Play. In momentul in care am achizitiona iPhone-ul, mi-am facut JB si am inceput de atunci sa imi dau seama de calitatea aplicatiilor si am inceput usor usor sa imi cumpar aplicatii dupa ce renuntasem complet la JB. Orice apare nou achizitionez in momentul imediat urmator daca este ceva ce imi place si le achizitionez si cu gandul ca in viitor voi profita de ele si le voi folosi pe toate iDevice-urile pe care le voi avea la un moment dat.

  Investitia in ultimele trei luni a fost de circa 100 euro. Valoarea totala a aplicatiilor depaseste insa lejer cred 300-400 de euro pentru ca am beneficiat de numeroase promotii si discounturi. Mi-am luat pana acum tot ce m-a incantat si tot ceea ce am jucat pe Android moca dar si mai mult de atat.

  Consider ca din acest moment investitia va fi minima in fiecare luna de 10-20 de euro fiind la curent cu toate nouatatile. Toate aceste lucruri ma fac sa raman fidel Apple si sa ii si respect din ce in ce mai mult.

  O alta chestie interesanta cand am toate aplicatiile cumparate este ca de fiecare data cand fac update-uri la diferite beta-uri a iOS 6 nu am absolut nicio problema. Nu am facut niciodata pana acum back-up pentru ca nu a fost nevoie. La Android ca totul sa fie bine, de fiecare data resetam telefonul atunci cand faceam un update sau puneam un ROM custom. Acum am Galaxy S II in locul celui de dinainte si nu sunt foarte incantat. Il detest atunci cand folosesc desi nu am motive foarte intemeiate.

  Cu siguranta urmatorul meu telefon va fi iPhone 5 sau the new iPhone si voi detine si o tableta iPad asa ca tot ceea ce fac acum o consider o investitie.

 • al calin

  @tudor
  tu spui ca ” Acum am Galaxy S II in locul celui de dinainte si nu sunt foarte incantat. Il detest atunci cand folosesc desi nu am motive foarte intemeiate” esti in contradictie in ceea ce spui.
  nu inteleg de ce sa ai 2 smartphonuri de top si sa te plangi
  avand telefon,smartphone nu o poti numi investitie,o utilitate

 • Tudoe

  Ok. Am scris mai multe fraze si cred ca m-am pierdut in idei..

  Concluzia e ca daca ar fi acum sa ma pui sa aleg intre iOS si Android, as alege 100 % iOS..
  Acum un an eram 100 % fanboy Android.

 • al calin

  eu am ales android
  momentan apple conditioneaza uneele lururi si cred ca de accea e un sistem bine gandit pus la punct si destul de bine securizat
  nu open source cum este androidul

 • Daddy

  Windows 8 in 3-4 ani rulz ascultati aici;),daca incep sa scoata quad cu rezolutie ok si placa grafica calumea si dezvoltatorii vor putea sa porteze pe platforma fara nici o pb aplicatiile high-end