Mii de studenti chinezi ar fi fortati sa asambleze terminale iPhone 5 in fabricile Foxconn din China

  La Foxconn intotdeauna au exista probleme cu angajatii, fie ca era vorba despre sinucideri cauzate de programul extrem de incarcat ori de salariile prea mici, de la Foxconn rareori auzim lucruri bune. Din pacate nici urmatoarele vesti nu fac exceptie deoarece o publicatie locala sustine ca mii de studenti ale mai multor universitati din China ar fi fost fortati sa asambleze terminale iPhone 5 la Foxconn deoarece compania nu are indeajuns de multi angajati care sa preia aceasta sarcina. Orele de studii din universitati ar fi fost intrerupte pentru ca studentii sa ajunga la Foxconn unde se estimeaza ca era nevoie de 10.000 de angajati pentru a produce noul iPhone.

THOUSANDS of students in an east China city are being forced to work at a Foxconn plant after classes were suspended at the beginning of the new semester, it has been revealed. Students from Huai’an in Jiangsu Province were driven to a factory in the city run by Taiwan’s Foxconn Technology Company after the plant couldn’t find sufficient workers for the production of Apple’s much-anticipated iPhone 5, they said in online posts. A student majoring in computing at the Huaiyin Institute of Technology said 200 students from her school had been driven to the factory.  They started work on the production line last Thursday and were being paid 1,550 yuan (US$243.97) a month for working six days a week, she said. Several other students from at least five colleges backed up what she said, saying they were being forced to work for 12 hours a day.

  Studentii ar fi platiti cu aproximativ 250$ pe luna, ar fi obligati sa munceasca 6 zile pe saptamana, fiecare zi de lucru durand cate 12 ore. Desi unii studenti nu au fost multumiti de efortul la care sunt supusi, doar cativa au publicat online informatii in legatura cu acest eveniment, dar multi accepta sa lucreze acolo. Daca informatiile sunt adevarate, atunci vedem din nou ca in China lucrurile nu sunt chiar atat de normale precum sunt ele prezentate in lumea larga, iar mari companii au puterea de a opri anul universitar pentru a asambla diverse produse.

15 COMENTARII

  1. Am lucrat in fabrica (nu muncitor la banda) si stiu ce salarii platesc multinationale gen Apple, Samsung, Nokia in Europa si cam cum se mapeaza veniturile respective la costurile regionale. Ca sa-ti faci o idee, iti spun din discutii concrete cu colegi din domeniul IT, din China, ca aproximativ 50-60$ costa mancarea pe o luna intreaga la o familie din clasa medie-superioara, de 3 persoane, in BeiJing (nu ma refer la iesiri zilnice in oras la restaurant). Si ca tot suntem aici, o masa de pranz in fabrica din Dongguan a unui producator de terminale mobile, costa cca. 1.5lei. Ma-ndoiesc ca, in Romania, o familie (din clasa medie) cu 3 membri se poate hrani (corespunzator clasei) de la Kaufland, Billa, etc, cu 170lei, la fel cum ma-ndoiesc ca poti servi pranzul cu 1.5lei in pauza de masa.

  2. oricum urat…indiferent de cat i-ai da….daca lucreaza obligat-fortat nu cred ca va iesi un lucru ok. parerea mea. la fel ca si orice meserie,daca faci ceva ce nu iti place…nu o sa iti iasa ok in veci.

  3. Tipic comunist, va mirati? Daca majoritatea dintre noi au sub 40, si nu stim pe propia piele , asa ca, intrebati parinti vostri cum erau luati cu forta de la facultate si dusi sa culeaga recolta de porumb, fructe etc. Sau cum la diferite varste erau concentrati la hidrocentrale, baraje, la Casa Poporului etc! Asa sa platit datoria tari si in ’90 Romania nu mai avea nici o datorie externa ba chiar aveam 5 miliarde de $ in Banca Nationala . Asa ca pe mine nu ma mira astfel de metode tipic tatalitar comuniste . Trebuie doar sa le semnalam iar restul poate sa il faca ei din interior !

  4. Mihai are dreptate. Nu va mai cramponati atat de salariul de 250 de Dolari. Aici este vorba de puterea de cumparare si nicidecum de suma primita ca remuneratie. In conditiile in care am fost in China timp de 3 saptamani pot spune ca aceasta suma este mai mult decat decenta si acopera fara probleme necesarul unei familii de 3 persoane pentru o luna de zile ceea ce nu putem spune despre un salariu mediu in minunata noastra tara democratica.

  5. Si apple isi freaca manutele de bucurie ca are sclavi care sa asambleze telefonul sau ultra nemaivazut..rusine apple..rusine. Dute si fa afaceri in alta tara si nu profita de comunismul chinezilor..din cauza apple sufera oameni. Indirect desigur..

  6. Problema nu este cuantumul salariului, ci este generata de urmatoarele aspecte:
    – nu este alegerea studentilor, sunt obligati sa faca asta si nu se pot impotrivi;
    – au intrerupt studiile pt acest lucru, iar asta inseamna efectiv un timp pierdut din viata lor;
    – lucreaza 12 ore pe zi, 6 zile pe saptamana (adica peste 300 de ore lunar), ceea ce este excesiv, iar salariul de 250$ ar trebui privit in termeni de salariu orar (mai putin de un dolar) pt a face o analiza relevanta pt piata muncii din China

    Eu cred ca ceea ce Apple forteaza furnizorii sai sa faca, este una din marile probleme pe care aceasta firma le are.

  7. 1. Le plangem de mila ca sunt luati pe 250$ la munca 6zile/sapt pt 1-2-3 luni, cand, la noi, un muncitor la banda, angajat al recent inchisei fabrici de terminale mobile de langa Cluj, castiga cca 6-7milioane/luna? La puterea de cumparare din Romania banii aia erau egali cu 0. Oamenii aia munceau 8-12h/zi, dar pe langa munca in fabrica mai aveau si de-ngrijit animale, de cultivat terenurile pt ca, oricum ai intoarce-o, nu poti trai cu genul ala de bani in Romania!

    2. Chinezii sunt un popor foarte puternic si lipsit de sentimente cu care noi, europenii, suntem obisnuiti. Singurul lucru ce-i ghideaza e dorinta de-a face orice ca sa fie jucatorul nr.1 la orice se-nhama.

    3. China e cea mai bine organizata tara comunista! Teoretic, legea le permite aproape orice, ba chiar statul incurajeaza, din plin, antreprenorii (1/3 din productia de otel, 1/2 din productia de betoane din intreaga lume se consuma, acum, in china). Ceea ce a fost la noi, in materie de comunism, a fost o gluma proasta pe care parintii/bunicii au lasat-o sa se-ntample.

    Sunt sigur ca, in foarte putin timp, n-o sa ne mai arda sa ne fie mila de poporul chinez. Deja controleaza intreaga productie a planetei, iar psihologic, idealistic si material sunt peste toate tarile din lume si asta doar pt ca la ei exista vointa colectiva impregnata in ADN.