Cat de multe ne spun brevete Apple despre viitoarele produse?

  Apple are un departament de cercetare si dezvoltare foarte mare in care lucreaza extrem de multi oameni talentati, iar anual sute de cereri pentru brevete de inventie sunt trimise la oficiul pentru brevete de inventie si marci din SUA. In aceste brevete sunt numiti atat angajati normali ai companiei, cat si cei din departamentul de conducere a companiei. Desi in aceste brevete vedem tehnologii revolutionare, produse pe care multi dintre noi si-ar dori sa le vada lansate pe piata, din pacate procesul folosit de catre Apple este de anticipare a miscarilor celorlalti competitori.

  Apple incearca in mod constant sa breveteze tehnologii si design-uri noi pentru a avea un viitor o posibila arma impotriva altor companii, ori eventual pentru a folosi acele tehnologii/design-uri in produse proprii. Majoritatea brevetelor inregistrate de catre Apple sunt pentru produse sau tehnologii care nu vor ajunge vreodata pe piata sau nu vor fi implementate in propriile dispozitive, insa inregistrarea lor se poate dovedi extrem de utila intr-un proces intentat de catre o alta companie sau intr-o negociere pentru licentierea unor tehnologii.

  Apple are grija ca brevetele importante, care contin tehnologii ce ajung in iDevice-uri, sa nu ajunga la ochii publicului decat cu foarte putin timp inaintea lansarii unui produs, sau la scurt timp dupa lansarea acestuia. Daca astazi vedem un iPhone cu ecrane curbate intr-un brevet de inventie, putem fi siguri ca acel dispozitiv nu va ajunge prea curand, sau vreodata, pe piata, iar eventualele speculatii pe marginea sa sunt inutile. Ce trebuie sa intelegeti de aici este ca brevetele de inventie inregistrate de Apple, pentru tehnologii/design-ul ce nu au aparut inca pe piata, nu ne spun ceea ce intentioneaza Apple sa lanseze pe piata, nu ne spun ce vom gasi in viitorul iPhone, ne spun doar ca Apple nu a terminat de inovat.

6 COMENTARII

  1. mi se pare un fel de a tine evolutia pe loc, ceva de genul “daca nu eu, atunci nimeni”…in fine la nivelul lor altfel se vad lucrurile;un lucru e cert…si-au pierdut efectul “wow” pe plan tehnologic, iar androidul nu a stat pe loc si a evoluat mult.sigur o sa strige unii “ia-ti android” dar nu asta e esenta discutiei; pentru ce mai cer sume astronomice pe deviceurile lor devreme ce nu mai sunt in varf ca si tehnologie iar ca OS sta pe loc in afara unor mici schimbari?doar pentru ca au carcasa din sticla si otel?de cand sunt aceste materiale ceva premium?sunt niste intrebari nu sariti cu gura pe mine:)

  2. Intr-un cuvant, Apple breveteaza ca sa faca patent-trolling . Tot ce vad ca incearca altii, hop si ei cu un brevet . Nici 10% din brevetele lor nu sunt materializate in ceva concret – sunt doar o schita pe hartie . Probabil nici nu sunt realizabile tehnologic.
    Si toata tehnologia folosita de ei, se bazeaza pe patentele FRAND ale altora , de cele mai multe ori neplatind nici sumele modice de licentiere.
    Nu au nici o tehnologie proprie in device-urile lor ci doar utility patents si software patents.
    Sa numesti bounce-back sau slide-to-unlock tehnologie, e o aberatie.

  3. Sistemul de patentare ar trebui schimbat, in sensul ca un patent se acorda pentru o tehnologie implementata, nu doar pe o idee teoretica. Ai patentat ecranul curbat, OK… pune-l in practica, si nu il tine doar pe hartie.
    Altfel, riscam sa patentam absolut orice, in speranta ca vom pune bete in roate altora care ar putea sa le si implementeze.

  4. Eu o mai vad ca si o incercare de a preveni eventuale scandaluri si batalii. Stim ca si Samsung face la fel si ANdroid/Google. E posibil sa se foloseasca de aceste patente si ca schimb la un moment dat. La nivel de corporatie, ceea ce fac ei a ajuns sa fie normal. Pe noi, utilizatorii, nu stiu insa cat ne influenteaza; singurul lucru ar fi faptul ca apar speculatii, dar cine apleaca urechea doar la speculatii …..

    Pana la urma profitul lor este asigurat, cota de piata insa poate fi influentata si prin acest lupte.

  5. @Hamham… +101
    Eu unul nu inteleg cum s-a ajuns aici.
    Dupa patentele aberante din trecut, acum s-a ajuns la patentarea unor simple idei (lucru inadmisibil potrivit legislatiei noastre de exemplu)
    Chiar nu stiu sa existe popor mai idiot ca cel american…
    Cat despre Apple si modul lor de a face afaceri…. degeaba au bani si se lauda ca-s cei mai tari. Conteaza si cum au facut banii aia. (si Germania in timpul lui Hitler era cea mai puternica)