Competitia mentine preturile scazute pentru serviciile 4G din Europa

  Anul 2012 a marcat intrarea operatorilor de telefonie mobila din Romania in razboiul 4G, Cosmote, Orange, RCS & RDS, Vodafone si alti operatori mici achizitionand licente pentru utilizarea frecventelor 4G LTE in tara noastra. Intrari similare au avut loc si alte tari europene, in 2012 putin peste 1 miliard de dolari fiind investiti in dezvoltarea infrastructurii 4G in Europa. In 2013 cifra este cu 50% mai mare si totusi nu reuseste sa ajunga din urma investitiile facute in SUA, acolo operatorii de telefonie mobila avand acoperire extinsa pentru acest tip de servicii.

  Analizand cele doua piete, cei de la Wall Street sustin ca abia in anul 2017 investitiile facute in aceste infrastructuri vor fi egale pentru SUA si zona EMEA(Europa, Africa si Orientul Mijlociu), aproximativ 1.8 miliarde de dolari urmand a fi investiti in 2017 pentru dezvoltarea de retele 4G LTE. Problema pentru toti operatorii care fac investitii in Europa este ca ei trebuie sa ofere serviciile la preturi mici pentru a atrage clientii catre ele, iar acest lucru le afecteaza serios profitul.

  Stim cu totii ca nici in Romania operatorii nu au cerut preturi premium pentru abonamentele 4G LTE oferite clientilor, ei preferand sa ofere acces la aceasta infrastructura unei baze de clienti existenti, iar de anul viitor probabil vor incepe sa-si diversifice putin oferta. Exista probabilitatea ca unii dintre ei sa inceapa sa ofere acces la reteaua 4G doar in baza unor abonamente scumpe si fara foarte mult trafic de date, insa ramane de vazut cum va evolua piata pana atunci, deoarece in lipsa unor clienti interesati, ofertele de acest gen nu vor avea succes.