Apple, Google si alte companii vor plati 415 milioane de dolari din cauza unui acord ilegal

Apple Google

  Apple, Google si alte mari companii americane vor plati 415 milioane de dolari catre nu mai putin de 64.000 de angajati din cauza unui acord ilegal care i-a impiedicat sa isi schimbe locul de munca pentru a-si creste veniturile. Apple, Google, Intel, Adobe si alte cateva companii americane au incheiat un acord secret prin care au fost de acord sanu-si “fure” angajatii cu oferte atractive de munca. Steve Jobs si Eric Schmidt ar fi fost “artizatii” ideii, iar din cauza sa se pare ca peste 64.000 de angajati ai companiilor nu si-ar fi putut gasi un loc mai bun de munca.

Judge Lucy Koh had rejected an earlier settlement offer, saying it didn’t offer enough compensation to about 64,000 workers affected by the case. She cited evidence of a corporate conspiracy to make it difficult for tech workers to negotiate better jobs at rival companies… Koh said she was satisfied this week after the companies increased their earlier offer of $324.5 million. She invited final comments on the deal before she grants final approval at a hearing on June 9.

  Companiile au propus initial o intelegere prin care ar urma sa plateasca 324.5 milioane de dolari catre angajati, insa judecatoarea care a prezidat procesul intentat de angajati nu a fost de acord cu aceasta propunere. In urma refuzului, companiile au crescut suma cu 90 de milioane de dolari, iar de aceasta data judecatoarea a aprobat intelegerea, astfel ca angajatii vor beneficia de compensatii importante. In baza acestei intelegeri si la un simplu calcul, fiecare angajat afectat ar urma sa primeasca putin peste 6400 de dolari, o suma infima pentru ceea ce ar fi putut castiga dintr-o schimbare de loc de munca.

  Chiar si asa, acordarea unei compensatii este mai buna decat nimic, iar companiile invata din asta ca nu este bine sa incheie acorduri de acest tip.