iOS 9 pe iPad – doua aplicatii in acelasi ecran si suport pentru utilizatori multipli

iOS 9 iPadiOS 9 pe iPad urmeaza sa ne aduca posibilitatea de a folosi doua aplicatii in acelasi ecran, dar si de a crea multiple conturi de utilizator pentru folosirea produsului, iPad Pro fiind deasemenea pregatita pentru lansare in viitor. iOS 9 va aduce pentru tabletele iPad posibilitatea de a rula doua aplicatii in acest ecran chiar din toamna acestui an, in timp ce sistemul care permite crearea de utilizatori multiple va fi disponibil in iOS 9 dupa lansarea iPad Pro, doua modele fiind acum in dezvoltare una avand codul J98 si una avand codul J99.

Apple a planificat anul trecut sa lanseze sistemul ce permite vizualizarea a doua aplicatii in acelasi ecran, insa se pare ca abia cu iOS 9 il poate oferi utilizatorilor, iar la WWDC 2015 il vom vedea prezentat pentru prima oara. Disponibila in tabletele Microsoft Surface, functia fost apreciata de catre foarte multa lume, insa anul trecut nu era pregatita pentru a fi oferita utilizatorilor de tablete iPad, 2015 fiind o cu totul alta “poveste”.

Apple is developing a dual-app viewing mode, a 12-inch iPad codenamed “J99,” and support for multi-user logins, according to sources briefed on the plans. First planned for debut last year, the split-screen applications feature for the iPad could be introduced as soon as June at Apple’s annual Worldwide Developers Conference, while multi-user login support and the 12-inch iPad will apparently arrive later…

Problemele majore de functionare ale iOS 8 au fortat compania Apple sa isi indrepte atentia spre iPhone 6, iPhone 6 Plus si Apple Watch, preferand sa isi tina utilizatorii multumiti decat sa lanseze o functie nepregatita. In aceasta idee, incepand cu iOS 9 unele tablete iPad o vor avea disponibila, ea putand fi testata chiar din 8 iunie, cand va fi lansat iOS 9 beta 1 pentru dezvoltatorii de aplicatii.

Acest sistem de impartire a ecranului in doua regiuni pentru a rula aplicatii va avea trei moduri de functionare, ecranul fiind impartit in formatele urmatoare : 1/2, 1/3 si 2/3, impartirea tinand cont de aplicatia folosita. In modul split-screen utilizatorii pot afisa doua aplicatii sau multiple sectiuni dintr-o singura aplicatie, iar daca ea va fi inclusa in iOS 9, atunci vorbim despre o functionalitate extrem de interesanta.

Desi iOS 9 ne va aduce la un moment dat acest sistem, compania Apple l-a gandit in principal pentru iPad Pro si nu tabletele actuale, deci functia ar putea fi tinuta secreta pana cand iPad Pro, doua modele fiind acum in dezvoltare una avand codul J98 si una avand codul J99, vor fi lansate. Conform informatiilor aparute astazi, iPad Pro este, in esenta, o versiune mai mare a iPad Air 2 care are difuzoare stereo, si tot ceea ce s-a zvonit pana acum in legatura cu ea.

Desi compania Apple nu a stabilit o data de lansare deoarece iOS 9 pentru ea nu este finisat, prototipurile ruleaza o versiune a sistemului de operare care pare a fi identica cu cea utilizata pe actualele tablete, dar cu elemente grafice mai mari. Pentru iPad Pro Apple intentioneaza sa ofere si functionalitate suplimentara, astfel ca in afara rularii de doua aplicatii in acelasi ecran vom vedea si alte noutati.

Another significant iPad feature in the pipeline is support for multiple users, according to sources. This feature will allow several users to share an iPad, but have access solely to their own apps, documents, and media, like on a Mac. As of earlier this year, Apple had planned to ship multiple user support in iOS 9, but sources now indicate that the feature has been pushed back from its planned WWDC Keynote debut and is unlikely to be ready for iOS 9.0 this fall.

O regandire a design-urilor pentru Siri sau a centrului de notificari sunt planificate de catre Apple, iar cu suport pentru USB-C, tableta va permite conectarea de tastaturi, dar si de alte periferice gandite pentru PC-uri. Totusi, printre toate acestea, una dintre functiile principale va fi un sistem de multi user login care va permite crearea de conturi de utilizator pentru a oferi acces la tableta unui numar mare de persoane.

Totul va functiona precum in OS X sau Windows, astfel ca fiecare utilizator va avea propriul cont cu propriile date, adica documente, aplicatii sau continut multimedia, utilizatorii cerand aceste functii de cativa ani de zile. Din pacate acest sistem este departe de a fi pregatit pentru lansare, Apple amanand prezentarea de la WWDC 2015, dar si pe cea din toamna, astfel ca el ar putea fi introdus in iOS 9.1 sau poate iOS 9.2.

Aseara v-am vorbit despre noul font iOS 9, aplicatia iOS 9 Home si astazi despre iOS 9 Apple Maps, deci incet, incet aflam tot ceea ce are Apple pregatit.

8 COMENTARII

  1. Ieri ai prezentat aplicatia Flow de la Samsung ca fiind o clona a aplicatiei Continuity…

    Astazi prezinti niște funcții pe care Apple le va COPIA de la Samsung si de la Microsoft, dar nu le mai prezinti ca fiind clone sau copiate.

    Pai dc nu esti tu Zaone corect pana la capat?

    Hai vreau sa aud fanboy cum se aduna si incep sa zica ca Apple împrumută Apple nu copiaza…haideti!începeți concertul.

    Nici acum nu copiaza Apple nu?

  2. Pana sa trec pe Samsung anul trecut nu credeam ca o sa dau dreptate unui om gen EuGeorge. Functia asta e pe restul telefoanelor de top android de mult timp…

  3. Ce legatura are un tweak din Cydia in toata povestea asta? Vina Ios-ul cu functia asta in software-ul original nemodificat?

    A fost cumva aprobat jailbreakul de catre Apple?

    Dupa ce ai facut jailbreak practic iti poti modifica Ios-ul dupa bunul plac daca ai cunostinte in programare..posibilitatile sunt infinite.

    Dupa mentalitatea ta e cv gen Samsung a vazut acest tweak in Cydia si a ghicit ca peste cativa ani Apple va implementa aceasta functie asa ca i-a copiat inainte sa lanseze functia nu? cam asa incerci tu sa o dai acum.

  4. liviu…. Daca mergem pe aceeasi logica pe care mergi tu, si daciile 1100 au motor de 500 cai putere pentru ca vecinu meu si-a tunat-o pe a lui…
    Ca sa intelegi mai usor: aici e vorba de functii ale sistemului de operare OFICIAL (subliniez OFICIAL) lansat de catre Apple, nu modificari neoficiale sau aditii aduse de alti utilizatori care au HACK-UIT OS-ul ca sa obitna rezultatele cu pricina. Nu prea le ai cu tehnologia…