Cum arata interiorul chip-ului A9X al iPad Pro

scanare chip A9XIn 2015 compania Apple a uimit intreaga lume cu performantele oferite de catre chip-urile A9 si A9X implementate in iDevice-urile sale, ele fiind mai puternice chiar si decat unele procesoare Intel ale laptop-urilor.

iPad Pro are cel mai puternic chip Apple implementat vreodata intr-un iDevice si vorbim despre chip-ul A9X dezvoltat special pentru ea, acesta avand un procesor de 2.2 GHz si 4 GB RAM pentru a oferi performante de top unei tablete dedicata in principal profesionistilor.

iPad Pro este ce mai mare tableta iPad lansata de catre Apple, ea avand un ecran de 12.9 inch, iar pentru un asemenea produs a fost creat si cel mai mare chip Apple conceput vreodata, acest chip A9X fiind cu 40% mai mare decat chip-ul A9 al iPhone 6S si iPhone 6S Plus.

Pentru ca acest chip A9X este mai mare decat oricare altul disponibil in vreun iDevice, compania Apple a implementat o placa video cu 12 clustere in el, asta separat de procesorul cu 2 nuclee, performantele oferite pentru tableta fiind impresionante din toate punctele de vedere.

Chipworks’ Dick James tells me that he sees a 12-cluster GPU, two CPU cores, and an absence of the level-three cache memory found inside the A9 chip (I’ll explain why I think Apple didn’t include it later in this article). I agree with his assessment. The two CPU cores can be seen in the green box, and I believe that inside of each blue box are two GPU clusters, for a total of 12 clusters.

Chip-ul A9X are 147mm² si un numar impresionant de mare de tranzistori pentru a oferi performantele pe care compania Apple le dorea, procesul de fabricare al acestei componente fiind mult mai complicat decat cel obisnuit pentru chip-urile normale.

Desi chip-ul A9X are performante foarte bune, el nu vine cu 8 MB de cache, iar asta pentru ca dimensiunile interfetei de memorie sunt de 2 ori mai mari decat cele ale chip-ului A9, transferul de date in memorie si in afara ei fiind de 2 ori mai rapi, Apple considerand ca nu e nevoie de atat de mult cache.

Mai multe detalii despre constructia celui mai puternic chip al iDevice-urilor puteti citi in articolul sursa.