ANCOM: avertizeaza ca echipamentele electronice fara marcaj CE bruiaza telefonia mobila si internetul

ANCOM, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, a publicat un anunt foarte interesanta astazi, afirmand ca ca echipamentele electronice fara marcaj CE bruiaza telefonia mobila si internetul mobil in Romania.

Cei de la ANCOM sustin ca in ultimii ani au detectat si solutionat multiple cazuri in care interferentele produse de catre aceste dispozitive electronice produceau prejudicii pentru operatorii de telefonie mobila, insa lucrurile nu s-au indreptat in totalitate.

ANCOM aduce in discutie telefoanele DECT 6.0 care sunt vandute in principal in SUA sau Canada, ele functionand pe frecvente care in Romania sunt dedicate telefoniei mobile sau internetului mobil, persoane fizice aducand acest tip de dispozitive in tara pentru folos particular.

Utilizarea lor in tara noastra afecteaza capacitatea statiilor de baza pentru telefonie mobila de a oferi acoperire adecvata pentru clientii operatorilor de telefonie mobila, apelarea devenind in anumite cazuri imposibila, detectarea fiind si mai grea din cauza modului in care functioneaza aceste telefoane mobile.

Mai multe detalii aveti in comunicatul de presa de mai jos.

“ANCOM avertizeaza ca echipamentele electronice fara marcaj CE bruiaza serviciile de comunicatii mobile (telefonie, internet)

 
ANCOM avertizeaza: echipamentele electronice fara marcaj CE bruiaza serviciile de comunicații mobile (telefonie, internet)
ANCOM a detectat și soluționat în ultimii ani mai multe cazuri de interferențe prejudiciabile care afectau buna funcționare a serviciilor de comunicații electronice, în special a celor de telefonie mobila. În urma acțiunilor de monitorizare și control a spectrului radio efectuate de echipele tehnice ale ANCOM, s-a constatat ca, în ultima perioada, 59 de astfel de cazuri au fost provocate de utilizarea a peste 150 de telefoane fixe wireless (DECT 6.0), care nu aveau marcaj CE. Dorim sa atragem atenția asupra faptului ca utilizarea acestor echipamente este ilegala și rugam consumatorii sa achiziționeze doar echipamente produse conform standardelor europene”, a declarat Cristin Popa, director executiv al Autoritații. 
 
Telefoanele DECT 6.0, provenite în cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii sau Canada, dar și din Asia funcționeaza în benzi de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, și anume celor de telefonie mobila și internet mobil de banda larga de generația a treia. În cele mai multe dintre cazurile identificate și soluționate de ANCOM, aceste telefoane fusesera introduse în România de catre persoane fizice care au calatorit pe continentul american sau ajunsesera în țara fiind trimise de alte persoane, în general rude ale utilizatorilor. Ele au fost folosite în locuințe particulare, pentru uz personal.
 
Ce se întâmpla când se folosesc aceste echipamente?
În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcțiune pe teritoriul României, el produce interferențe în funcționarea echipamentelor de telefonie mobila. Atunci când o stație de baza pentru telefonie și internet mobil este afectata de o asemenea interferența se produc o serie de efecte în cascada: stația de baza își restrânge zona de acoperire, numarul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectiva scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibila, iar apelurile în curs se întrerup.
Localizarea sursei de interferența prejudiciabila, atunci când este vorba despre telefoanele fixe wireless (DECT 6.0), este dificila din cauza ca este vorba de o transmisie discontinua de tip “burst” (salva de transmisie) cu alocare dinamica a canalelor de frecventa. La aceasta se adauga numarul mare al acestor terminale, în multe situații specialiștii ANCOM identificând, pe o raza de cca. 1 km în jurul statiei de baza afectate, câte 5-6 surse de interferențe de acest tip. Scoaterea din functiune a tuturor surselor de interferențe identificate într-o zona presupune accesul în imobile private, fiind  important ca cetațenii sa colaboreze cu echipele ANCOM în situatiile în care acestea se afla în curs de rezolvare a unui caz de interferenta prejudiciabila, indiferent de natura acesteia.
Resursele de spectru radio sunt limitate, iar interferentele prejudiciabile asupra acestei resurse pot afecta, direct sau indirect, orice cetatean.
 
De reținut
Ori de câte ori achizitioneaza un produs electronic (telefoane wireless de tip DECT, echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucarii teleghidate, stații de walkie – talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri etc.), utilizatorii trebuie sa verifice conformitatea acestui produs cu normele europene, certificate prin prezenta marcajului CE, precum si prin intermediul detaliilor tehnice din manualul de functionare si utilizare al produsului. Acest lucru este cu precadere necesar în cazul în care produsul este achizitionat de pe o alta piata decât cea europeana.
Daca dețin astfel de echipamente, utilizatorii trebuie sa le scoata imediat din uz.
 
Sancțiuni aplicabile
În cazul în care cei care detin astfel de echipamente continua sa le foloseasca, Autoritatea poate aplica amenzi contraventionale în baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind cadrul general de reglementare a comunicatiilor, cu valori cuprinse între 5.000 si 100.000 lei. Mai multe informații privind echipamentele electronice și electrocasnice neconforme, marcajul CE și obligațiile care le revin producatorilor, distribuitorilor și consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autoritații.”