Impozitul ridicol de mic platit de Apple pentru profitul din Marea Britanie

In anul fiscal 2015 compania Apple a avut, la nivel global, un profit de 37.5 miliarde de lire(45.07 miliarde de euro), unul dintre cele mai mari dintre toate companiile IT care sunt active in momentul de fata, 2 miliarde din aceasta cifra(2.4 miliarde de euro) reprezentand profiul pe care Apple l-a facut in Marea Britanie acea perioada.

Cu un impozit pe profit ce reprezinta 20% din totalul inregistrat de catre companie, cei de la Apple ar fi trebuit sa plateasca peste 400 de milioane de lire(480 milioane de euro) in Marea Britanie, insa cei din Cupertino au platit in final numai 12.9 milioane de lire, sau echivalentul a 15.5 milioane de euro.

Acum daca va intrebati cum a reusit compania Apple sa plateasca o suma atat de mica, ei bine totul are la baza faptul ca afacerile sale europene sunt controlate printr-o subsidiara din Irlanda, iar acolo Apple plateste un impozit pe profit de doar 2.5%, fata de 12.5% cat platesc restul companiilor inregistrate in tara.

Apple este privilegiata deoarece a incheiat un acord cu autoritatile irlandeze pentru a beneficia de o reducere substantiala a impozitului daca isi va desfasura afacerile prin Irlanda, americanii creand in schimb locuri de munca si contractand companii locale pentru diverse alte nevoi, o fabrica locala asambland si majoritatea Mac-urilor Apple.

Filings show Apple raked in £37.5B of profits worldwide in the 12 months to September 2015, and accountants estimate that the UK accounted for around £2B of those. This would [normally] have resulted in a UK corporation tax bill of around £400M ($526).

Suma platita de catre Apple drept impozit pe profit in Marea Britanie este echivalenta cu aproximativ 2 ore de vanzari in intreaga lume, deci va puteti imagina ca nimeni nu sufera foarte mult in Cupertino din cauza sumei platite pentru un profit de 2.4 miliarde de dolari.

Desi Apple a reusit sa gaseasca metode pentru a-si reduce substantial impozitele, Uniunea Europeana investigheaza aceasta inginerie financiara a celor din Cupertino, iar daca americanii vor fi gasiti vinovati de incalcarea legislatiei europene, atunci ar putea plati retroactiv impozite in valoare de 8 miliarde de dolari pentru profitul facut in Europa.