De ce se strica ecranul iPhone 6 si nu merge

Ecranul iPhone 6 si iPhone 6 Plus se strica dupa ce apare o dunga gri deoarece Apple a facut o greseala de fabricatie foarte importanta.

V-am spus zilele trecute ca ecranui iPhone 6 se strica si apare o dunga gri in partea sa superioara, problema fiind denumita in SUA Touch IC Disease, boala Touch ID. Problema are la baza faptul ca un mic chip din iPhone 6, care ar trebui sa controleze panoul tactil al ecranului, se dezlipeste de placa de baza, deci nu mai face contact cu ea si nu inregistreaza atingerile.

Conform service-urilor GSM din SUA, 90% dintre terminalele ale caror ecran se strica sunt iPhone 6 Plus, iPhone 6 reprezentand restul de 10%, un procent foarte mic. V-am spus de ce se strica ecranul iPhone 6 si nu raspunde la atingeri, insa cauza reala este mult mai complexa si service-urile GSM dau vina direct pe Apple pentru ea.

Ecranul iPhone 6 se strica dupa aparitia unei dungi gri si vina este a Apple

Conform reprezentantilor service-urilor GSM, compania Apple a facut o schimbare majora pentru componentele interne a iPhone 6 fata de iPhone 5S. Mai exact, daca pentru iPhone 5S folosea o placa de metal pentru a proteja contactele acelui chip al ecranului, pentru iPhone 6 foloseste un simplu sticker, schimbarea fiind o greseala majora.

Pentru ca in iPhone 6 nu mai exista acea protectie cu o placa de metal, chip-ul nu este protejat in momentele in care terminalul iPhone 6 Plus se indoaie in timpul folosirii. Dupa o perioada indelungata de timp de utilizare, acel chip se va dezlipi de placa de baza, iar ecranul va refuza sa mai raspunda la atingeri, problema devenind una majora.

Avand in vedere ca acest chip este fragil, de aici apar problemele cu ecranul care se strica, iar ele apar cam la un an dupa inceperea folosirii si in principal la iPhone 6 Plus. Greseala este in totalitate a companiei Apple si desigur ca nu va fi recunoscuta pentru ca este greu sa recunosti o greseala atat de mare.

iPhone 6S si iPhone 6S Plus sunt protejate

Desi ecranul iPhone 6 Plus se strica, iar cel al iPhone 6 este deasemenea fragil, iPhone 6s si iPhone 6S Plus sunt protejate impotriva acestei probleme. De ce? Ei bine, pentru ca acest chip a fost mutat direct in ecran pentru a face loc modulului Force Touch al 3D Touch, iar daca el s-ar strica, simpla inlocuire a ecranului rezolva problema.

Este foarte usor de tras concluzia ca Apple a inteles cat de mare este problema si a rezolvat-o prin mutarea locatiei chip-ului, iar asa s-a scutit de foarte multe plangeri ale utilizatorilor. Practic, daca la iPhone 6S si iPhone 6S Plus ar aparea aceasta problema, ea ar putea fi rezolvata mult, mult mai usor decat in cazul predecesoarelor.

Cum va ajuta Apple utilizatorii ?

Raspunsul simplu este, dupa parerea mea, ca nu va ajuta pe nimeni. Dupa ce a vanzut peste 200 de milioane de terminale iPhone 6 si iPhone 6 Plus Apple nu va recunoaste ca ele au o problema majora de fabricatie care va impune inlocuirea completa, o asemenea recunoastere putand da nastere unui scandal imens.

Recunoscand, Apple risca sa isi sifoneze serios imaginea si sa piarda increderea foarte multor clienti, asa ca va prefera ca problema sa dispara de la sine. Este corect ? Desigur ca nu, dar nu va asteptati ca Apple sa recunoasca faptul ca a gresit si ca va rezolva problema in vreun fel sau altul, pentru ca va faceti sperante desarte.

32 COMENTARII

  1. “Apple a inteles cat de mare este problema si a rezolvat-o prin mutarea locatiei chip-ului”
    sau probabil asa s-a nimerit odata cu noul design, dar mai bine sa ne explice SRB cum s-a produs aceasta inovatie…

  2. Dar cine este SRB sa poata raspunde la o asa problema ??
    Are pregatirea necesara sa poata analiza ?? El analizeaza doar produsele Samsung , acum expertul SRB a pus tunul pe Note 7 , in minte lui este un JEG .

  3. Apple sunt experti in a produce erori de proiectare, si scot decat un design pe an…
    sa ne aducem aminte de “you’re holding the phone the wrong way”

  4. Dar iPhone 6 nu e paleta , eu consider ca este o dimensiunea normala .
    3,5 si 4 inch sunt prea mici pentru a te bucura de o experienta decenta .

  5. Gresesc daca spun ca tu erai ala nemultumit de faptul ca SRB comenteaza foarte mult aiic, dar impreuna cu VP il provocati ? Sper sa nu ma faceti sa sterg alte 10 comentarii.
    Daca exista offtopic inutil, marcati-l corespunzator cu butonul de raportare al Disqus, nu lungiti 10 comentarii fara sens.

  6. Eu folosesc un iPhone 6 plus si imi este frica cu el nici nu stiu cum sa ma comport, cum sa il îngrijesc mai bine ca sa nu se strice oricum amprenta s-a dus deja.

  7. Interesant este faptul că problema asta survine înaintea lansării “noului iPhone”. Cred că Apple strecoară cu intenție asemenea greșeli de proiectare, în ideea asta: “oferă-i clientului ceva de care să creadă că este magic, deosebit, dar lasă un defect, cu care poate folosi produsul, însă suficient cât să îl determine să înlocuiască vechiul iPhone (ăla cu defect)”.

  8. chiar si in batjocura la misto legat cu sarma trebuia sa MEARGA ca toate celellalte, dar bine procedeaza Apple vis a vis de problema in cauza, bravo lor au cu cine!

  9. @zaone .. problemele cu acel chip apar in urma faptului ca telefonul nu are o structura destul de rigida … nu din cauza lipsei shield-ului EMI… Defectul de mai sus nu e singurul -de asemenea alt defect este eroarea 56 in timpul restaurari software-ului -aceasta eroare indicand dezlipirea chip-ului de NFC..ambele erori se pot rezolva relativ usor prin reflow-ul respectivelor integrate – din pacate aceste probleme pot reveni in timp datorita celor spuse mai sus 😉