Noua tehnologie care ar putea incarca telefonul in cateva secunde, fara baterie.

Cercetatorii au descoperit un nou mod de a crea condendatori mai eficienti – un tip de tehnologie care ar putea inlocui bateriile pentru a incarca telefonul intr-o chestiune de secunde.

Condensatorii ( supercapacitors ) elibereaza energie in cantitati mari si au un potential incredibil atunci cand vine vorba de a alimenta noile noastre gadget-uri. Problema este ca nu pastreaza la fel de multa energie ca si bateriile – dar aceasta noua tehnica de fabricare ar putea schimba in curand toate astea.

If they were to replace the batteries with these supercapacitors, you could charge your mobile phone in a few seconds and you wouldn’t need to charge it again for over a week.

~ Nitin Choudhary, cercetator University of Central Florida.

In momentul de fata, un “supercapacitor” care ar putea stoca la fel de multa putere ca si o baterie cu litiu-ion ar fi mult mai mare decat ceea ce ar putea incapea intr-un telefon standard.

Dar, venind cu un nou mod de a atasa nanomaterialelor, cercetatorii au creat supercapacitori care sunt mult mai mici, mai usori si mai flexibili si cu capacitate de stocare chiar mai mare.

Acesti “supercapacitori” ar face, deasemenea, ca telefonul sa nu mai moara rapid. Totusi, aceasta nu este prima data cand oamenii de stiinta au incercat sa utilizeze nanomateriale pentru a stimula supercapacitorii. Sa vedem ce iese!

There have been problems in the way people incorporate these two-dimensional materials into the existing systems – that’s been a bottleneck in the field. For small electronic devices, our materials are surpassing the conventional ones worldwide in terms of energy density, power density, and cyclic stability.

Echipa lucreaza acum la brevetarea tehnologiei iar munca lor a fost publicat in ACS Nano.

9 COMENTARII

  1. Dada sigur o sa iasă… ca si tehnologia de încărcare in 10 secunde…. mare tam tam pe net cu nou tehnologie, filmulețe cu dovada ca ea chiar exista…. si de 2 ani nu mai zice nimeni nimic de ele… tehnologia exista dar nu se va da omului de rând…. cu cât consumam mai mult cu atâta plătim mai mult… dece sa îți dau o tehnologie după care sa plătești 100 lei pe an când pe actuala tehnologie plătești 300 lei… care e interesul meu? Sa scot cât mai mulți bani de pe muritorul de rând.

  2. Sau mai mare, ca la consumul de combustibil…poti parcurge 100 km cu 5 litri la o viteza de 50-60 km/ora sau 100 km cu 15 l consum la viteza de 150 km/ora…distanta aceeasi, consumul diferit

  3. Cred ca exemplul tau este nepotrivit. Uite un exemplu mai corect:
    – Consumul de curent pentru incarcarea bateriei unui smartphone in cele doua variante (rapida sau lenta) este acelasi, pentru ca bateria are aceeasi capacitate.
    – Imagineaza-ti ca bateria smarphone-ului este precum rezervorul unei masini; umplerea rezervorului va costa la fel de mult, consumul de la pompa va fi acelasi, chit ca il umpli in 10 secunde (cu furtunul) sau in 2 ore (cu lingurita).

    Este corect? 🙂

  4. Iulian, crezi ce vrei :), nu te contrazic, că ar fi incorect față de tine.

    Când trimiți coletul prin poștă cu un serviciu rapid plătești mai mult pentru că obții un avantaj mai mare, dar aceeași kilometri va parcurge coletul.
    În cazul încărcării bateriei, nu plătești mai mult către ENEL sau către orice alt furnizor de energie pentru că îți încarci smartphone-ul mai repede. Bagi în baterie 2000 wați, deci consumi 2000 wați, și plătești pentru 2000 wați, nu mai mult. Dacă îi consumi mai repede (cu un reșou, fier de călcat sau mașină de spălat rufe) plătești la fel ca și când i-ai consuma mai lent (cu un beculeț, o veioză mică, etc)

    Când îți umpli cada cu apă, consumul de apă este același chiar dacă dai drumul la robinet cu țârâita (și cada se umple în 6 ore) sau dai drumul la robinet cu putere și umpli cada în 10 minute.

    Când descarci bateria (ca în exemplul tău cu mașina și acei 15 litri /100 km), într-adevăr, se aplică ceea ce ai spus tu doar în sensul că ai un consum mai mare pe unitatea măsurată (timp sau distanţă). Cu toate astea, când îți reumpli rezervorul, nu vei plăti mai mult, ci același preț pe carburant.