Apple: UE a exagerat cu sanctiunea dictata impotriva noastra

Apple a confirmat pentru o prestigioasa publicatie internationala ca intentioneaza sa se apere in fata acuzatiilor UE privind evaziunea fiscala in Europa. O investigatie a Comisiei Europene a dezvaluit faptul ca Apple ar fi avut doua companii fantoma prin care si-ar fi ascuns profitul de institutiile irlandeze pentru a plati impozit cat mai mic catre acestea.

In baza acestei investicatii, Comisia Europeana cere 13 miliarde de euro drept impozite retroactive pentru tot profiul facu in ultimii ani, insa cei de la Apple sustin ca acuzatiile sunt false. Compania americana sustine ca Apple a fost o tinta “convenabila” pentru institutiile europene in lupta impotriva corporatiilor care incearca sa plateasca impozite cat mai mici in Europa.

Mai mult decat atat, Apple acuza Comisia Europeana ca a ignorat experti fiscali si legislatia economica, alegand sa maximizeze sanctiunea pe care americanii urmau sa o primeasca. Apple a facut calcule separate pe care le considera mult mai “normale”, suma finala pe care ar trebui sa o plateasca fiind cu mult mai mica decat cea estimata de catre Comisia Europeana.

Apple: UE a exagerat cu sanctiunea dictata impotriva noastra

Apple este de parere ca ea este aleasa drept tinta de catre Comisia Europeana din cauza atentiei pe care acest scandal ar atrage asupra luptei impotriva companiilor care isi ascund profitul. Pentru ca Apple nu vrea sa fie o tinta usoara, americanii vor ataca acuzatiile Comisiei Europene la Curtea Europeana de Justitie in speranta ca vor putea reduce suma finala.

Apple se va baza pe expertize contabile facute de catre diversi experti economici din europa, dar si pe unele prevederi ale legislatiei comunitare in aceasta materie. Procesul va fi unul extrem de complicat si probabil de lunga durata, pentru ca Ambele parti isi vor sustine cu putere cauza, insa este greu de spus cine va castiga in final.

Pana acum Comisia Europeana a impus sanctiuni serioase unor companii care au actioant intr-un mod similar cu cel al companiei Apple. In acest scandal este putin probabil ca Apple sa castige, insa nu poate plati suma respectiva fara sa lupte, sau sa incerce sa o reduca substantial, desi ambele lucruri par extrem de putin probabile in momentul de fata.

“Apple will launch a legal challenge this week to a record $14 billion EU tax demand, arguing that EU regulators ignored tax experts and corporate law and deliberately picked a method to maximize the penalty. Apple intends to lodge an appeal against the Commission’s ruling at Europe’s second highest court this week.”

apple-acuza-ue-sanctiune

7 COMENTARII

  1. Astea sunt taxe doar pt “afacerile” din Irlanda . Or sa mai plateasca si in fiecare tara din Uniune , care se va deranja sa investigheze .
    Nu prea le ajung “lichiditatile” sa plateasca toate fraudele fiscale + penalizarile din procesele pierdute pt furt de tehnologie

  2. Apple a făcut evaziune fiscală, a țepuit UE și acum face scandal că este țepuită la rându-i. Nu cred să existe pe Terra vreo țară sau economie care să ceară impozit de 0,005% din profitul brut. Apple știa asta, și a evitat plata impozitelor nu pe 1-2 ani ci pe foarte mulți ani. Nu este vorba despre o eroare contabilă, ci despre o fraudă economică de mari proporții, și Apple a crezut că poate face ce vrea, că oricum o salvează Obama.

  3. Toate marile multinationale gen Apple, Google, Facebook, Uber, Airbnb, etc, fac acelasi lucru: profit maxim platind taxe minime. Marea problema e ca societatea accepta genul asta de evaziune fiscala. Irlanda spunea ca ei sunt multumiti ca Apple le ofera locuri de munca, taxele nu mai conteaza. In acest fel o tara isi pierde suveranitatea in fata unei companii private, iar asta e un lucru foarte grav. La scara larga si intr-un viitor nu foarte indepartat, in acest fel, viitorii sefi de state, ministri, etc, vor fi actualii CEO de la Apple, Google, Facebook…si nu prin alegeri democrate!

  4. Irlanda este parte a blocului comunitar UE, și face parte din Piața Comună Europeană. E clar că regulile economice trebuiesc agreate cu blocul comunitari. Mai mult, Irlanda a beneficiat de crearea a vreo 6000 locuri de muncă. Nu cred că veniturile generate în economie de către cei 6000 angajați să fi depășit 14 miliarde de dolari cât este paguba prin neîncasarea impozitelor.
    În același timp, Irlanda este o țară fără economie performantă, fiind total dependentă economic de Marea Britanie și de UE.

  5. Dupa cate stiu au platit in plus si in Italia si in alte tari . Si sunt altele ca Franta care le-au cerut deja sa plateasca , deci nu vorbim de un calcul pe toata UE , ci de taxe pe care le-au eludat strict in Irlanda , ca poarta de “penetrare” a Uniunii . Sunt taxe si taxe – TVA , impozit pe profit , taxe cu agajatii etc .

  6. Perfect de acord cu majoritatea celor mai de sus ….
    problema e tot la noi (ue) ca lasam portite nepazite pe unde intra lupii !
    Normal ca intra toate “animalele salbatice ” !!