Vodafone are cel mai rapid internet mobil din Romania

Vodafone are cel mai rapid internet mobil din Romania, la o distanta considerabila de Orange, conform binecunoscutului website SpeedTest, pe care majoritatea il folositi. In imaginea de mai jos puteti vedea clasamentul operatorilor cu cel mai rapid internet mobil din Romania la final de 2016, iar cei de la Vodafone se plaseaza pe prima pozitie, detasat.

Vodafone are cel mai rapid internet mobil din Romania cu viteze de download de 53 Mbps si viteze de upload de 18.39 Mbps, foarte bune pentru tara noastra. Vorbim aici despre o retea 4G in care cei de la Vodafone au investit sume mari de bani si care isi arata calitatea, conform celor de la SpeedTest, prin viteze foarte mari de internet mobil in Romaina.

Orange se plaseaza pe pozitia a doua cu viteze de download de 44 Mbps si viteze de upload de 16.11 Mpbs, diferenta fata de Vodafone fiind una destul de mare. Orange a investit poate mai multi bani in reteaua sa 4G si cred ca are acoperire 4G ceva mai extinsa decat Vodafone, dar vitezele sunt mai mici, poate si pentru ca Telekom isi aduce acum utilizatorii in ea.

Vodafone are cel mai rapid internet mobil din Romania

vodafone-internet-mobil-rapid-romania1

Din pacate, in ciuda investitiilor, cei de la Telekom ofera in continuare o experienta proasta de a naviga pe interne in propria retea, cu viteze de download de 23.47 Mbps si viteze de upload de 9.47 Mbps. Salvarea celor de la Telekom ar putea veni de la Orange, care ii ofera acces la reteaua 4G multumita unui parteneriat extins, insa vom vedea la anul daca intelegerea va da roade.

In final, pe ultima pozitie ii regasim pe cei de la Digi Mobil, locul acesta fiind al lor de ani si ani de zile, in ciuda lansarii retelei 4G in Romania. Digi Mobil are cel mai prost internet mobil din Romania, cu viteze de download de 12.66 Mbps si 2.61 Mbps pentru upload, deci experienta in sine este extrem de proasta, trasa in jos de reateaua 3G extrem de inceata.

Rezultate reale si diferenta fata de Romania

Informatiile oferite de catre cei de la SpeedTest sunt contrare celor furnizate de catre ANCOM prin propria platforma de testare a vitezei internetului mobil din Romania. Conform ANCOM, Orange ar avea cel mai rapid internet mobil din Romania, cu viteze de download de 37 Mbps, Vodafone plasandu-se pe pozitia a doua cu viteze de download de 29 Mbps.

Diferenta dintre SpeedTest si Netograf este ca in primul se inregistreaza sute de mii, sau poate chiar 1 milion de teste de viteza anual pentru Romania, iar in al doilea, doar cateva zeci de mii, in cel mai fericit caz. In aceasta idee, increderea mea merge spre rezultatele celor de la SpeedTest, unde exista o acuratete mai mare data de numarul mai mare de teste.

Vodafone si Orange isi disputa de ceva vreme titlul pentru operatorul cu cel mai rapid internet mobil din Romania, insa in 2016 cei de la Vodafone par sa fi castigat.

internet-mobil-rapid-romania

23 COMENTARII

  1. Eu de cand tot zic ca Vodafone e mai rapid ca Orange?? Iar cu semnalul si acoperirea tind sa cred ca si aici VDF e peste Orange.

  2. Va invit la cateva drumuri prin drobeta, bucovina, tulcea, astea sunt zonele din tara in care m am plimbat eu si am constatat ca nici semnal la telefon nu aveam, de net ce sa zic. Singurul care avea semnal si net era orange! Si nico in mandra si dezvoltata capitala nu stam mai bn, pe la metrou dumnezeu cu mila, evident inafara de orange.

    P.S. Cand mai publici cate un articol incearca sa il faci mai profi.

  3. P.S.: Fara sa te contrazic in legatura cu semnalul, esti pe langa subiect. Aici se discuta despre vitezele de internet, ca medie, pe 2016, nu de care are acoperire mai buna.
    Cand mai publici un comentariu, incearca sa fii pe subiect, nu pe langa, fara sa comentezi fara rost de altii.

  4. Vdf are un server hostat la Speedtest si evident ca “are viteza mai buna” decat altii care nu au servere acolo…detalii 😉

  5. Pe care dintre servere s-a făcut testul de viteză ? ( eu am făcut la orange , pe serverul orange și îmi da 98.23 Mbps Download și 41.15 Mbps Upload ) Mulțumesc de răspuns.

  6. @Alex Ai enumerat numai judete de frontiera unde semnalul este mai slab conform legii. In Severin si Suceava am fost si merge 4G impecabil.

  7. Mircea esti in eroare:) sa imi faci si mie te rog o trimitere la articolul din lege unde este stipulat “in judetele de frontiera semnlul este mai slab”???. Nu stam deloc bine la legislatie dar sa fie asemenea aberatie prevazuta m-as mira.

  8. Cat despre portare, orange si vodafone isi fura clientii unii altuia 🙂 e reciproca miscarea. Miscare din care are de castigat doar clientul:)

  9. Copy-paste de pe forumul Vodafone.
    Este putin probabil sa obtii vreun raspuns oficial de la Vodafone în legatura cu aceasta întrebare. Insa acum stii bine de ce nu s-a “reusit” acoperirea granitelelor cu UMTS900 : pentru ca spectrul pe 900MHz este deja destul de încarcat pe 2G, iar în zona granitelelor este de 2 ori mai încarcat pentru ca acolo sunt 2 operatori care trebuie sa-si aloce canalele (cei 12.4MHz din spectrul de 900Mhz) fara sa se “interfereze” unul cu celalalt.

    Acum spui ca la granita cu Ungaria acoperirea UMTS900 ar fi mai buna. O posibila ipoteza (desi cam trasa de par) ar fi ca în Ungaria aveam reteaua Vodafone HU care utilizeaza pe 2G aceleasi “canale” ca Vodafone RO (adica de la BCCH 1 la BCCH 61, asa si este în realitate pentru ca am verificat ultima data când am trecut prin Ungaria). Poate baietii au lucrat de comun acord cu cei de la VDF HU si au reusit sa se coordoneze pentru a creea un plan de frecvente care sa fie acceptabil pentru ambele retele.

    A doua ipoteza mai plauzibila ar putea fi ca în zona de granita cu Ungaria, Vodafone RO sa aiba prioritate la utilizarea anumitor canale, asa ca si-au permis sa le utilizeze pentru UMTS900. De exemplu, sa zicem ca în RO Vodafone utilizeaza pe 2G de la BCCH 1 la BCCH 61, iar în Ungaria VDF HU face acelasi lucru ; la frontiera dintre cele 2 tari, spectrul radio trebuie împartit echitabil între cei 2 operatori, adica de exemplu VDF RO sa utilizez în prioritate BCCH 1 la 31, si VDF HU sa aiba dreptul sa utilizeze BCCH 31 la BCCH 61 ; însa exista niste reguli (o coordinare internationala care defineste ce operator are prioritate în zonele de frontiera dintre 2 tari) care fac ca o retea poate avea prioritate în utilizarea spectrului, de exemplu ca VDF RO sa poate utiliza de la BCCH 1 la BCCH 45… ceea ce le ofera o largime de spectru de 9MHz – din care pot “libera” 5MHz pentru a-l muta pe UMTS900.

    In concluzie, lipsa de semnal de la frontiere nu este ceva voit, ci pur si simplu nu s-a putut face altfel.
    Sngura solutie era sa acopere acele zone cu clasicul UMTS 2100MHz. Emoticon care face cu ochiul

  10. Nu se poate utiliza spectrul 900 mhz in zonele de granita mai ales acolo unde exista granita cu o tara care nu este membru UE si deci nu si-a armonizat legislatia in domeniu. Undele radio nu stiu de granita si daca s-ar emite de aici pe 900 mhz date, este posibil sa apara interferente la sarbi, acolo unde spectrul este folosit pentru voce.

  11. @terrymada ??? Na, poate m-am exprimat gresit prima data. Sunt niste reglementari legate de semnal in zonele de granita. Nu lucrez in domeniu dar am auzit discutii de genul la oamenii ce lucreaza in telecomunicatii si radio. Te poti interesa singur daca te pasioneaza subiectul 🙂