Cutremur in Romania – aplicatia care te avertizeaza ?

Cutremurul din Romania de peste 5 grade pe scara Richter s-a produs noaptea trecuta, iar daca mai cautati o aplicatie care as va avertizeze, ea nu exista.

Un cutremur a avut loc in Romania in cursul noptii trecute, el avand magnitudinea de 5.3 – 5.6 grade pe scara Richter, destul de multa lume simtindu-l. Acesta este al doilea mare cutremur in Romania in cursul acestui an, cel precedent avand loc cu doar cateva luni in urma si avand o magnitudine de peste 5 grade pe scara Richter, asa ca multa lume incepe sa se intrebe daca va urma altul mai mare.

Cu cativa ani in urma, cand ideea de cutremur genera frica in mintile multor romani, in AppStore exista o aplicatie numita Alerta Cutremur Vrancea, care promitea sa ne salveze. Aceasta aplicatie promitea sa trimita o alerta de cutremur cu cateva zeci de secunde inainte ca unda seismului sa ajunga la oameni, ea fiind conectata direct la Institutul pentru Fizica Pamantului.

Aplicatia care trebuia sa ne salveze in cazul unui cutremur avea un pret de vanzare de 10 euro, iar asta pentru a putea functiona si trimite notificarile push salvatoare. In lipsa vreunui cutremur major care sa motiveze romanii sa cheltuie o suma mare pe o asemenea aplicatie, ea a fost retrasa intre timp din AppStore, unii spunand si ca functionalitatea sa nici macar nu era pe masura promisiunilor.

Cutremur in Romania – exista vreo aplicatie iPhone care sa te anunte in timp real ?

In momentul de fata nu exista in AppStore vreo aplicatie care sa aiba o functionalitate similara in caz de cutremur, asa ca nu are cine sa ne mai avertizeze in cazul producerii unuia. Desigur ca pana in moment nici nu a fost nevoie de asa ceva in Romania, insa exista oricand sansa ca un cutremur puternic sa se produca, asa ca toata lumea vrea sa fie in deplina siguranta.

De ce a fost abandonat proiectul pentru mentinerea in functiune a acelei aplicatii de cutremur pentru iPhone nu stie nimeni, insa sigur exista persoane care o regreta. Din pacate nici nu exista indicii ca o alta aplicatie cu o functionalitate similara n-ar putea proteja in caz de cutremur in viitor, proiecte de acest gen nefiind in dezvoltare in momentul de fata.

Problema cu aplicatiile de cutremur sta in faptul ca nu toata lumea poate fi notificata in timp real in momentul in care INFP inregistreaza un cutremur. In aceasta idee, singura protectie reala in caz de cutremur ramane pregatirea pe care o puteti face in prealabil in cazul in care sunteti surprinsi de unul, actiunile voastre din acele secunde putandu-va salva viata.

cutremur-romania-aplicatie-iphone

14 COMENTARII

  1. aplicatia BIZIDAY a lui Moise Guran alertează la cutremure peste 6 grade (sper sa nu fiu notificat vreodată, dar dacă trebuie sper sa si funcționeze in timp util)! Nu trebuie sa fim neaparat notificați pentru orice zgâlțâiala! azi noapte am dormit foarte bine, dacă ma trezea vreo notificare doar pentru o mică vibratie mai mult ma panicam degeaba!

  2. Avertizarea cu cateva secunde nu poate decat sa pregateasca psihic. In timpul scurs de la avertizare si pana la producerea efectiva a cutremurului, mai ales noaptea, nu ai timp decat sa te dai jos din pat.