Noi tipuri de Baterii se Incarca in cateva Secunde

24

Cercetatorii unei universitati americane au dezvoltat un nou tip de material pentru fabricarea de baterii care ar putea permite incarcarea acestora in cateva secunde. Vorbim despre un nou tip de material numit MXene, acesta fiind creat special pentru a permite incarcarea electrozilor din baterii intr-o perioada foarte scurta de timp fara a afecta longevitatea acestora, principala problema a actualelor baterii.

MXene este un material cu o conductivitate electrica foarte ridicata, el permitand incarcarea si descarcarea bateriilor in doar cateva secunde, dar chiar si pentru baterii de capacitate foarte mare. MXene este un nanomaterial care are o forma similara cu cea a unui sandwitch, fiind compus din oxid cu uncarbon conductiv, dar si cu o umplutura de metal, combinatia permitand producerea acestor “super” baterii.

MXene folosit in baterii are o structura similara cu cea a unor chips-uri Pringles intr-o cutie, iar intr-o combinatie cu un material numit hidrogel, transferul de energie este facut mult mai usor. Inovatia permite crearea de baterii pentru smartphone-uri si vehicule electrice, acestea urmand a fi net superioare celor folosite in momentul de fata, cu potentialul de a revolutiona ambele industrii in urmatorii ani.

Baterii pentru masini electrice care s-ar incarca in doar cateva secunde ar putea elimina complet dorinta cuiva de a mai cauta o masina pe combustibil, mai ales daca longevitatea si capacitatea acestora va fi extinsa. MXene este un material revolutionar pentru viitorul bateriilor, insa ramane de vazut daca aceasta inovatie va putea fi vreodata transformata intr-un produs ce va putea fi comercializat pe piata.

“We demonstrate charging of thin MXene electrodes in tens of milliseconds. This is enabled by very high electronic conductivity of MXene. This paves the way to development of ultrafast energy storage devices than can be charged and discharged within seconds, but store much more energy than conventional supercapacitors.”

Baterii Incarca Secunde