macOS High Sierra a fost LANSAT de Apple

macOS High Sierra a fost lansat in aceasta seara de catre compania Apple, actualizarea putand fi instalata chiar acum pe oricare dintre Mac-urile noastre.

macOS High Sierra a fost lansat de Apple cu doar cateva minute in urma, actualizarea fiind disponibila pentru toate Mac-urile compatibile cu acest sistem de operare. Apple a testat macOS High Sierra intr-un numar foarte mare de versiuni beta, asa cum s-a intamplat si cu iOS 11, asa ca teoretic experienta de utilizare ar trebui sa fie una cel putin la fel de buna, fara probleme de instalare si functionare pe Mac-uri.

macOS High Sierra vine cu o serie de noutati interesante, iar cateva dintre ele le aveti prezentate mai jos.

Performante imbunatatite

macOS High Sierra imbunatateste performantele Mac-urilor noastre multumita unei multitudini de schimbari implementate de catre compania Apple in el. Vorbim aici despre noul sistem de adminsitrare al fisierelor numit APFS, Apple File System, acesta crescand dramatic performantele pe Mac si iPhone, in timp ce ofera securitate imbunatatita, dar si timpi mult mai mici pentru pornirea calculatoarelor si telefoanelor.

macOS High Sierra performante

macOS High Sierra are o noua arhitectura d 64 biti pe care functioneaza multumita APFS, insa din pacate sistemul nu este compatibil si cu Fusion Drive. In ciuda acestui lucru, performantele vor vi imbunatatite de macOS High Sierra pe toate Mac-urile care pot rula APFS, acestea devenind mai sigure.

“macOS High Sierra introduce noi tehnologii, care îmbunătățesc cele mai importante funcții ale computerului tău Mac. De la sistemul de stocare reconceput, la îmbunătățirea modului în care vizionezi videoclipuri și până la puterea maximă dezlănțuită a procesoarelor grafice, totul joacă un rol central în experiența Mac actuală.”

Realitatea virtuala ajunge pe Mac

macOS High Sierra aduce suport nativ pentru realitatea virtuala pe Mac-uri, iar iMac Retina 5K, disponibil la finalul anului 2017, va permite folosirea unui GPU extern pentru realitate virtuala. Voribm aici despre suport pentru SteamVR, HTC VIVE si multe alte tipuri de casti pentru realitate virtuala, insa suportul din macOS High Sierra pentru placile video externe ofera si performante mai bune de procesare ina plicatiile dedicate.

“macOS High Sierra permite dezvoltatorilor să creeze pentru prima dată realități virtuale interactive pe Mac. Folosește noul iMac cu monitor Retina 5K disponibil la sfârșitul anului 2017 sau orice Mac compatibil utilizat împreună cu un GPU extern.3 Odată cu suportul optimizat pentru Valve’s SteamVR, căștile HTC Vive VR și aplicațiile pentru crearea de conținut precum Final Cut Pro X, Epic Unreal 4 Editor și Unity Editor, dezvoltatorii vor avea tot ce au nevoie pentru a crea noi lumi captivante pe care să le poți explora.”

Aplicatia Poze imbunatatita

macOS High Sierra aduce pe Mac-urile noastre o aplicatie Poze, Photos, imbunatatita, aceasta avand noi optiuni de editare, dar nu numai atat. macOS High Sierra aduce o bara laterala extinsa pentru aplicatia Poze, ea ferind posibilitatea de a gasi mai usor fisierele importante pe care dorim sa le vizualizam, sau sa le editam, acestea fiind listate acum in ordine cronologica.

macOS High Sierra poze

macOS High Sierra organizeaza diferit pozele in foldere care ne permit sa tinem mai usor evidenta evenimentelor importante din viata noastra. In final, aplicatia Poze din macOS High Sierra are noi optiuni avansate pentru editarea pozelor si filtre speciale pentru Live Photos, functia Amintiri, Memories, fiind deasemenea adusa din iOS direct pe toate Mac-urile, aplicatiile terte avand deasemenea suport extins, in timp ce inteligenta artificiala recunoaste mai usor persoanele din poze.

“Răsfoiește-ți, organizează-ți și editează-ți pozele mai bine ca niciodată cu noile funcții din aplicația Poze. Personalizează-ți experiența de navigare pe internet în Safari. Găsește și mai repede ce cauți în Mail. macOS High Sierra transformă o experiență grozavă într-una și mai grozavă.”

Safari este mai inteligent si te protejeaza mai bine

macOS High Sierra are pentru Safari un sistem inteligent de preventie care se asigura ca nu accesam link-uri care ne-ar putea afecta calculatoarele, clipurile video fiind deasemenea oprite automat, fara a porni singure. Safari din macOS High Sierra permite activarea modului cititor pentru orice fel de pagini web accesate, in timp ce website-urile preferate au acum optiuni personalizabile.

“Safari folosește acum un sistem de tip machine learning pentru a identifica agențiile de publicitate și alte entități care monitorizează comportamentul tău online și elimină datele pe care acestea le colectează despre tine.  Acum Safari oprește redarea automată a videoclipurilor cu audio, așa că poți naviga liniștit.”

macOS High Sierra aduce pentru Safari si posibilitatea de a partaja orice fel de link-uri prin iCloud catre orice fel de persoane, deci putem partaja informatii rapid si usor. In final, Safari din macOS High Sierra este mult mai rapid in incarcarea paginilor web, dar asta era ceva ce puteam astepta, schimbarea imbunatatind si autonomia MacBook-urilor.

“Personalizează-ți experiența de navigare în Safari prin activarea configurărilor pentru anumite site-uri.  Folosește automat modul Cititor în Safari pentru fiecare articol web compatibil cu acesta. Partajează cu ușurință orice fișier stocat în iCloud Drive printr-un link. “

35 COMENTARII

  1. ignore this! merge acuma… cred ca am fost prea rapid si mi-a aratat alta versiune inainte :))) ca acum merge, dar e alta poza de prezentare, alte screenshoturi, alta marime :))

  2. La început, cel puțin primele 24-48 de ore cred că e normal să meargă puțin mai greu, să se încălzească dispozitivul, bateria sa se duca mai repede…gândește-te că acel sistem de operare incepe sa sincronizeze toate datele pe care le ai tu in icloud, documente, poze, agenta, calendar…etc. Același lucru se întâmplă și cu iOS. Eu cred că nu îți poți da cu părerea despre funcționalitatea unei noi actualizări în primele 48 de ore. Așa m-am grăbit și eu cu iOS 11 sa spun că merge super după primele ore iar după câteva zile mi-am dat seama că perioada de BETA încă nu a terminat și astăzi am revenit la 10.3.3.

  3. Grija mare cu noul file system “pe scari”? Mie in BETA mi-a rezolvat de tot MacBook-ul. A fost nevoie de macOS Recovery sa pot sa-l recuperez.

  4. Sunt de acord cu tine Aurelian. Tocmai de aceea am ales clean install, sa aseze fisierele direct cum trebuie, nu sa fie nevoit sa le reorganizeze. Nu stiu daca e corect 100% ce spun dar am preferat asa.