iPhone 8 review – Compromisul facut de Apple

iPhone 8 review va prezinta noutatile implementate de catre Apple in acest nou model al iPhone, de la camera, la procesor, baterie, design sau ecran.

iPhone 8 este unul dintre cele doua modele noi ale iPhone lansate in aceasta toamna de catre compania Apple, iar acest review ar trebui sa va ofere raspunsuri la orice intrebari legate de el. iPhone 8 a fost unul dintre cele mai asteptate telefoane ale anului 2017, pana in momentul in care s-a aflat ca el ii va fi secund telefonului iPhone X, iar daca inca mai aveati dubii cu privire la cumpararea sa, poate ca acest review va va lamuri.

iPhone 8 si iPhone 8 Plus au fost lansate in Romania cu doua saptamani in urma si pot fi cumparate de oriunde, pentru ca nu au avut vanzari prea mari, insa le puteti cumpara de aici la cele mai mici preturi oficiale din Romania.

Design – sticla revine la moda

iPhone 8 review

iPhone 8 pastreaza panoul frontal “iconic” al iPhone, compania Apple evitand sa faca o schimbare pentru modul in care arata acesta, iar asta pentru ca vrea ca telefonul sa fie usor de recunoscut oriunde. In aceasta idee, primul contact vizual cu iPhone 8 va va aduce instant aminte de oricare dintre ultimele 3 modele lansate inaintea sa, toate avand un panou frontal identic, din pacate pentru clienti.

Trecand la carcasa lucrurile se schimba, deoarece sticla revine la moda, iar compania Apple a inlocuit carcasa din aluminiu cu una de sticla, cea mai rezistenta folosita intr-un telefon, conform lor. Sticla ii ofera un aspect foarte elegant telefonului iPhone 8 si nu este chiar atat de alunecoasa precum ar parea la o prima vedere, schimbarea fiind una care trebuia facuta acum mai bine de un an, din punctul meu de vedere.

Carcasa din sticla a iPhone 8 denatureaza totusi culoarea folosita pentru a colora materialul de sub ea, astfel ca gri-ul spatial apare in poze ca o versiune a jet black, insa in realitate nuanta e diferita. Acelasi lucru este valabil si pentru culoarea argintie a iPhone 8, care in poze pare alba, dar in realitate arata de fapt cu mult mai diferit, deci daca inca va ganditi sa cumparati telefonul, stiti la ce sa va asteptati.

iPhone 8 nu are alte schimbari notabile in afara carcasei din sticla, separat de faptul ca telefoanele sunt usor mai groase si unele carcase, sau huse, ar putea fi incompatibile. Inainte sa inchei acest capitol, va spun ca sticla carcasei ramane cel mai fragil punct al iPhone 8, desi compania Apple spune ca ea este rezistenta, realitatea o contrazice “cu varf si indesat”.

Ecran cu diagonala de 4.7 inch, dar cu True Tone integrat

iPhone 8 are acelasi ecran cu diagonala de 4.7 inch precum predecesorul sau, insa spre deosebire de acesta, vine cu functia True Tone preluata din tabletele iPad. Ce inseamna asta? Ei bine True Tone este o functie implementata de catre compania Apple in iPhone 8 pentru a proteja ochii utilizatorilor, el modificand luminozitatea si culorile ecranului in functie de lumina ambientala pentru a usura utilizarea in spatiile cu lumina slaba.

iPhone 8 review true tone

iPhone 8 are o optiune pentru a activa functia True Tone disponibila in meniul 3D Touch pentru controlarea luminozitatii ecranului, astfel ca in baza ei puteti activa, sau dezactiva functia. Ecranul iPhone 8 are o serie de senzori integrati, separat de cel pentru lumina ambientala, pentru a permite folosirea functiei True Tone, iar cu ea va trebui sa va obisnuiti putin inainte de a va decide daca merita sa o folositi, sau nu.

iPhone 8 ramane cu aceeasi gama mare de culori pe care este capabil sa o afiseze pe ecranul cu suport DCI-P3, fiind cel mai bun ecran LCD de acest gen din smartphone. Separat de asta, nici macar rezolutia nu a crescut dincolo de cea de 1334 x 750 pixeli, astfel ca singura imbunatatire pentru ecranul iPhone 8 in raport cu cel al iPhone 7 este functia True Tone, care nu este chiar atat de esentiala, desi este utila.

A11 Bionic face din iPhone 8 cel mai performant telefon mobil

iPhone 8 are un nou chip A11 Bionic, adica un nou procesor si RAM imbunatatit, compania Apple transformandu-si smartphone-ul in cel mai performant de pe planeta. In noul chip A11 Bionic regasim un procesor cu sase nuclee tactate la 2.4 GHz si 2 GB RAM, acestea oferindu-i telefonului iPhone 8 performantele cele mai bune dintre toate telefoanele mobile, cel putin in testele sintetice de performanta.

iPhone 8 impresii performante

iPhone 8 are scoruri cu 50% mai bune decat cele ale telefoanelor Android in testele de performanta, depasind bariera de 10.000 de puncte in Geekbench, dar fara foarte mult folos. Din pacate, in testele facute in lumea reala, iPhone 8 si iPhone 8 Plus au probleme cu administrarea aplicatiilor lasate deschise in fundal, acestea fiind scoase din memoria RAM daca prea multe raman deschise.

iPhone 8 are deasemenea diferente si in performantele memoriilor de stocare NAND folosite, astfel ca modelele cu 64 GB spatiu de stocare sunt de cam 2 ori mai incete decat cele de 256 GB. Aceasta diferenta pentru performantele mediilor de stocare este perfect normala, dar este bine sa stiti ce va aduce in plus diferenta de 150 de euro intre modelele iPhone 8 vandute de catre compania Apple.

iPhone 8 performante slabe modele

Noul chip A11 Bionic are 4 nuclee pentru utilizare obisnuita, adica folosirea Facebook, navigare pe internet, etc, si 2 pentru functii complexe, precum editarea de clipuri video, jocuri, etc. Cele 4 nuclee pentru functii simple sunt cu pana la 70% mai rapide decat cele din iPhone 7, in timp ce nucleele pentru functii complexe sunt cu pana la 25% mai rapide, iar de aici vin performantele foarte bune ale iPhone 8.

iPhone 8 beneficiaza deasemenea prin noul chip A11 Bionic si de imbunatatirea substantiala a consumului de energie, autonomia fiind radical imbunatatita de catre el. Acest chip A11 Bionic are deasemenea o placa video cu pana la 35% mai performanta decat cea folosita in chip-ul A10 Fusion, asa ca vorbim despre imbunatatiri in erie oferite de catre compaina Apple pentru seria iPhone 8.

Inteligenta artificiala integrata

Un alt element cheie al noului chip A11 Bionic este si integrarea unui chip special pentru a procesa orice functii care au legatura cu inteligenta artificiala folosita in iPhone 8. Practic, de la Siri si pana la inregistrarea de poze, iPhone 8 va folosi acest chip special pentru toata procesarea facuta in iOS 11, cei de la Apple oferind performante cu mult imbunatatite pentru telefoane multumita lui.

Camera – mai buna, dar nu cu mult

iPhone 8 design 7

iPhone 8 vine cu o noua camera din partea companiei Apple, specificatiile sale fiind identice cu cele pentru camera iPhone 7, dar totusi ea inregistreaza poze si clipuri video mai bune. Camera iPhone 8 a acumulat 92 de punctele in testele DxOMark care catalogheaza cele mai bune camere pentru telefoane mobile, ea fiind inferioara celei din iPhone 8 Plus, Samsung Galaxy Note 8, dar si Google Pixel 2.

Camera iPhone 8 nu are o deschidere mai buna, are aceeasi dimensiune de pixel, are aceeasi rezolutie de 12 megapixeli, insa vine cu un procesor de imagine mai bun. Apple nu a oferit foarte multe detalii pentru el, dar spune ca impreuna cu software-ul folosit pentru procesarea pozelor si filmelor inainte de inregistrare, el creste calitatea materialelor surprize folosind aceasta noua camera iPhone 8.

Camera iPhone 8 ramane cu un singur senzor de imagine, ramane cu stablizarea optica pentru poze, dar nu si pentru video, ramane fara zoom optic si acestea sunt totusi dezamagiri. Totusi, magia ramane in noul procesor de imagine care aplica inclusiv efectul HDR mai bine, imbunatatind deasemenea si focalizarea, sau procesare pixelilor, gama de culori suportata fiind deasemenea crescuta de Apple.

iPhone 8 nu are totusi camera duala a iPhone 8 Plus, deci ramane fara functia Portret, care a fost imbunatatita in “fratele” sau mai mare cu o serie de functii noi. Chiar si asa, iPhone 8 se descurca foarte bine in a inregistra poze si clipuri video, mai ales ca acum le poate face in format 4K la 60 FPS, sau in format 1080p la 240, dar numai folosind noile formate HEIF si HEVC impuse impreuna cu iOS 11.

iPhone are totusi pentru camera principala un nou flash LED care are functia slow sync, adica sincronizarea emiterii luminii este facuta intr-un asemenea mod incat subiectul sa fie iluminat mai bune. Schimbarea creste substantial capacitatea iPhone 8 de a inregistra poze grozave in conditii de luminozitate scazuta, telefonul fiind laudat chiar si de catre expertii in fotografie.

iPhone 8 review camera frontala

Camera frontala a iPhone 8 nu s-a schimbat absolut deloc in comparatie cu cea a iPhone 7, asa ca aici nu am ce sa va spun nou.

Autonomia bateriei – explodeaza ?

iPhone 8 are o baterie mai mica decat cea integrata in iPhone 7, mai exact ea avand o capacitate de 1821 mAh, deci este mai mica cu 139 mAh decat cea folosita in vechiul telefon. Desi cei de la Apple au redus capacitatea bateriei folosita in iPhone 8, realitatea este ca autonomia s-a imbunatatit, chiar daca nu radical, fata de modelul lansat anul trecut, iar asta multumita noului chip A11 Bionic al Apple.

iPhone 8 Dezasamblare Secretele

In practica, autonomia bateriei iPhone 8 poate ajunge pana la 7 ore de utilizare zilnica, in functie de cum o folositi, sau poate oferi o perioada mai lunga de repaus in schimb. In functie de modul de utilizare, autonomia poate fi mai mica de atat, insa in medie ar trebui sa puteti folosi un iPhone 8 pentru intreaga zi fara sa il incarcati, iar uneori e posibil sa ramaneti si cu baterie pentru ziua urmatoare.

iPhone 8 are aceasta durata de utilizare prelungita multumita chip-ului A11 Bionic care administreaza mai eficient energia bateriei, astfel ca indiferent ce faceti pe telefoane, ar trebui sa le folositi pentru perioade mai lungi de timp.

Incarcarea wireless in premiera in iPhone

iPhone 8 are, dupa ani si ani de asteptare, incarcare wireless integrata de catre compania Apple, ea fiind comaptibila cu standardul Qi. Practic, oricare dintre pad-urile de incarcare din aceasta pagina vor permite incarcarea wireless a iPhone 8, ea putand fi facuta si in orice alta locatie din lume unde exista pad de incarcare compatibil cu standardul Qi, totul fiind facut automat de catre telefon.

Pentru a incarca wireless iPhone 8 va trebui doar sa puneti telefonul pe pad-ul de incarcare, intr-o pozitie care sa aduca bobina din telefon cat mai aproape de cea din pad. iPhone 8 beneficiaza de un sistem de incarcare wireless prin inductie, deci telefonul se incarca doar cand este plasat pe pad, nu la distanta, asa cum si-au dorit foarte multi dintre fanii companiei Apple, acest lucru nefiind posibil.

iPhone 8 are un sistem de incarcare wireless care este mai incet decat cel standard folosind un cablu de 5W, insa Apple promite ca printr-o actualizare a iOS il va imbunatati. Mai exact, iPhone 8 se va incarca wireless la 7.5W dupa ce Apple va lansa aceasta ctualizare, dar deocamdata nu se stie cand ar urma ea sa fie disponibila, asa ca ramane sa urmariti iDevice.ro in continuare pentru a afla totul.

Incarcarea rapida iti aduce rapid energie pentru intreaga zi

Incarcarea rapida face in sfarsit parte dintr-un nou model al iPhone, Apple implementand in iPhone 8 un sistem de incarcare rapida folosind USB-C si Lightning. Practic aveti nevoie doar de acest tip de cablu si un incarcator de acest gen, sau unul echivalent care poate oferi incarcare la minim 29W pentru iPhone 8, compania Apple creand sistemul de incarcare rapida pentru a functiona doar in acest mod.

iPhone 8 Incarcarea Rapida Parere 1

iPhone 8 isi incarca 50% din baterie in 30 de minute folosind acest sistem de incarcare rapida, dar numai cu accesoriile mentionate mai sus. Compania Apple spune ca doar acel model de cablu poate fi folosit pentru acest sistem, insa incarcatorul nu trebuie sa fie neaparat al sau, deci oricare de minim 29W va permite sa incarcati rapid iPhone 8 si iPhone 8 Plus atunci cand aveti nevoie.

Daca nu aveti bani de acele incarcatoare, atunci un incarcator de iPad este cea mai ieftina solutie pentru a beneficia de o experienta foarte apropiata de cea oferita de sistemul de incarcare rapida din iPhone 8 si iPhone 8 Plus.

Conectivitate Wi-Fi, Bluetooth si 4G

iPhone 8 are implementat Bluetooth 5 de catre compania Apple, aducand telefonul in acelasi rand cu AirPods si noile modele ale Apple Watch. Multumita Bluetooth 5, iPhone 8 poate functiona la distante mai mari, poate transfera datele mai rapid si poate oferi in viitor alte functii interesante pe care cei de la Apple le au, cel mai probabil, in proces de dezvoltare pentru clienti.

iPhone 8 review camera frontala
Vitezele 4G si Wi-Fi pe iPhone 8

Pe partea Wi-Fi, compania Apple nu mentioneaza imbunatatiri pentru iPhone 8, astfel ca tot ceea ce aveam disponibil in iPhone 7 in materie de tehnologii si viteze ramane in continuare valabil.

iPhone 8 are suport imbunatatit pentru mai multe retele 4G de pe planeta, dar si capacitatea de a functiona in retelele LTE-A a operatorilor de telefonie mobila. Asta inseamna ca, in retelele compatibile, iPhone 8 va putea atinge viteze de navigare pe internet de pana la 600 Mbps, dar nu este si cazul Romaniei, asa ca nu va faceti sperante ca veti atinge macar 200 Mbps in alte noastre.

Rezistenta la apa si praf, plus noile difuzoare

iPhone 8 design 5

iPhone 8 ramane in continuare rezistent la apa si praf, compania Apple pastrand certificarea IP67, adica pot fi stropite cu apa fara probleme si nu vor permite patrunderea prafului in carcasa. In realitate, iPhone 8 ar trebui sa reziste fara probleme la 1 metru sub apa pentru maxim 30 de minute, insa Apple nu onoreaza garantia daca telefonul vostru este stricat din cauza patrunderii apei in carcasa.

iPhone 8 are deasemenea integrate si difuzoare stereo imbunatatite, acestea avand un bass mai adanc si putere cu pana la 25% mai mare decat cele integrate in iPhone 7.

Concluzii – merita cumparat ?

Dupa ce s-a aflat ca iPhone 8 nu aduce marile schimbari pentru seria iPhone si ca de fapt iPhone X va fi telefonul “minune” al Apple, foarte multa lume a inceput sa se intrebe daca merita cumparat telefonul. Ei bine, iPhone 8 si iPhone 8 Plus merita cumparate in anumite conditii, dar nu si daca folositi vreun telefon din seria iPhone 7 lansata anul trecut de catre compania Apple.

iPhone 8 merita cumparat daca folositi un iPhone 6S, sau mai vechi, si nu aveti bani de iPhone X, diferentele implementate in acesti 2 ani de Apple justificand diferenta de bani ce trebuie platita. Daca aveti un iPhone 7 si nu aveti bani de iPhone X, atunci va recomand sa strangeti bani si sa asteptati modelul de anul viitor, pentru ca acum un upgrade nu prea isi are rostul, diferentele dintre aceste modele nejustificand diferenta de pret.

iPhone 8 si iPhone 8 Plus sunt, din punctul meu de vedere, un compromis facut de Apple, care, probabil, nu poate produce iPhone X in cantitati suficiente si are nevoie de ceva intermediar pentru a face trecerea spre un nou prag de preturi pentru telefoane. iPhone 8 aduce schimbarile pe care le-am fi asteptat in mod normal de la un telefon din seria S, iar parerea mea este ca Apple ofera o optiune “de buget” pentru cei care nu au bani sa cumpere iPhone X, altfel alegerea iPhone 8 in detrimentul iPhone X nu se justifica.

Acestea fiind spuse, daca aveti alte intrebari, le astept in comentarii.