Spotify si Deezer cer Interventia UE impotriva Apple

Spotify si Deezer au trimis zilele trecute o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prin care ii cer sa intervina impotriva practicilor neconcurentiale ale companiei Apple. Cele doua mari companii sunt sustinute si de alte platforme digitale similare care se simt nedreptatite din cauza modului in care a fost gandit AppStore si a celui in care percepe Apple comisioane pentru achizitii.

Spotify spune ca este nedrept ca Apple sa perceapa o taxa de 30% din pretul abonamentelor cumparate pentru platforma sa, acest procent fiind redus de catre americani la 15% pentru unele abonamente. In ciuda acestui lucru, Spotify spune ca schimbarea nu este suficienta pentru a asigura faptul ca platformele concurente ale Apple Music pot face concurenta loiala celor de la Apple.

Practic, toate aceste companii cer ca Apple sa nu mai perceapa un procent din achizitiile facute prin intermediul aplicatiilor din AppStore, lucru care nu se va intampla vreodata, dupa cum stim. Parte dintre serviciile care ataca Apple au succes tocmai pentru ca li se permite sa faca aplicatii pentru iPhone si iPad pe care le distribuie prin AppStore, dar ele vor sa primeasca toti banii cheltuiti de clienti pentru ele.

Spotify nu este la prima tentativa de a convinge autoritatile sa se uite mai atent la ceea ce face compania Apple, insa toate tentativele anterioare au esuat, asa ca probabil si aceasta va avea aceeasi soarta.

“These obligations should include but go beyond mere transparency requirements, which alone will not ensure platforms act as gateways rather than become gatekeepers to the digital economy.”

Spotify deezer apple

21 COMENTARII

  1. E clar ca si apple e cam “gready” sa ceara 30% la fel cum vom pati noi de la 1 ianuarie cand statul ne va lua 40% din ceea ce castigam diferenta fiind ca apple ofera ceva la schimb pe cand statul roman nimic.

  2. Asta e culmea, să-mi interzici mie după ce îți ofer o platformă imensă unde se bagă miliarde de dolari, să nu-ți iau 30%, mi se pare de prost gust și nesimțire.

  3. @Claudiu Pai streamingul nu-l face prin platforma Apple, ci prin propria platforma. Tranzactiile se fac prin intermediul aplicatiei.

  4. Spotify intai sa fie fully available in toata Europa, iar Deezer sa-si mai actualizeze baza de date si sa-si modifice API-ul. Apoi sa vorbeasca de Apple in Europa. Deezer a avut Europa la picioare ani de zile, cu streaming jenibil pe langa Apple. Vorbesc in calitate de fost client Deezer aproape 4 ani.

  5. Spotify are dreptate! Ce mă uimește este atitudinea cititorilor ca Andrew, Claudiu, etc :((( Oamenii ăștia nu au capacitatea minimă de înțelegere că un comision încasat de Apple înseamnă un preț mai mare pentru ei, consumatorii.
    Ei preferă să plătească mai mult pentru Apple… Foarte “inteligent”…

    Spotify ar trebui să coalizeze ceilalți distribuitori de conținut care sunt afectați în aceeași măsură, și să își scoată aplicațiile din App Store. Ar trebui să le lase doar pe Android, și oamenii să migreze pe Android.

  6. Cine îi obligă să distribuie serviciul în App Store?
    N-au decât să-și retragă suportul pentru platforma iOS dacă nu le convine comisionul de intermediere.

  7. Se pare ca le merge bine chiar și cu 30% decât deloc,altfel îl scoteau deja demult. Nu poți sa-i condamni ca nu încearcă,poate poate…

  8. Mie personal, mi se par clar practici anticoncurentiale. Nu ai voie sa impui din pozitia dominanta de piata (akka appstore) un pret de vanzare serviciilor concurente.

  9. Si producatorii romani ar trebui sa ceara interventia UE impotriva auchan, metro, kaufland, taxele sunt de 30-40%, asta e practica generala

  10. Ești pe dinafară… În exemplul tău, sunt întrunite condițiile pieței concurențiale, pentru că sunt o multitudine de ofertanți (Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour, Billa, Cora, etc) și o infinitate de cumpărători.
    În cazul ăsta, Apple este singurul distribuitor pe platforma iOS și abuzează de poziția dominantă.

  11. Esti blond, normal ca este singurul, este platforma proprie Apple si ofera servicii pe care le taxeaza. In al doilea rand nu este obligat nimeni sa folosesca magazinul Apple sunt si alte alternative. E ca si cum te-as lasa pe tine sa iti vinzi produsele in magazinul meu si nu ti-as cere nici o taxa, ar fi corect nu? Sau vrei sa spui ca Google nu percepe nici o taxa?

  12. Păi… Nu sunt blond 🙂 dar eu am cunoștințe tehnice despre Concurență, în timp ce tu vorbești aiurea.
    Când ești singurul distribuitor, deții monopol iar monopolul este reglementat de autorități, tocmai pentru a se preveni derapaje prin care consumatorii să fie dezavantajați.

    Spotify și Apple sunt concurenți pe piața furnizorilor de conținut media. Câtă vreme Apple adaugă un comision pe ceea ce vinde Spotify, își oferă singură avantaje concurențiale, și o poate face pentru că deține monopolul pe piața aplicațiilor iOS.

    Apple poate cere o taxă pentru găzduirea aplicației în App Store, dar trebuie să o ceară tuturor dezvoltatorilor care au aplicații acolo.
    Este nu doar imoral să ceri procent din ceea ce nu produci (nici direct nici indirect), dar este și ilegal.

    Nu în ultimul rând, sunt uimit să văd că tu împreună cu alți “inteligenți” de pe aici coalizați cu cel care vă cere bani, când ați putea plăti mai puțin.
    Aşa ceva…

  13. degeaba ai cunostinte, adica pentru un hypermarket este “moral” sa perceapa taxe pentru fiecare produs care il vand prin intermediul lui dar pentru Apple nu este. Spotify este libera sa isi dezvolte singura sistem de operare si market in care sa puna ce conditii vrea, atunci sa vedem daca i-ar convenii.

    Apple Music este 19.99 ron, Google Play Music este 22 ron, Spotify Premium este 9.99$ deci aproximativ 40 ron, deci despre ce vorbim? Iti place sa vorbesti in necunostinta de cauza, ca in majoritatea comentariilor tale .. scrise pe genunchi

  14. E clar că ești pe dinafară, dacă tu nu poți identifica elementele constituente ale unei piețe. Exemplul dat de tine cu hypermarchetul este nepotrivit pentru că hypermarchetul nu intră în conflict de interese cu vânzătorii cărora le închiriază spatii de vânzare.

    Care e treaba că cei trei furnizori de muzică au prețurile pe care le au???? Asta înseamnă că nu sunt concurenți pe aceeași piață?
    În prețul de 9.99$ pe care îl are Spotify intră și marja de 2.5$ (30%) a lui Apple, iar asta îi oferă lui Apple avantajul să vândă abonament mai ieftin decât Spotify, la 5 dolari.
    Dacă nu ar exista taxa de șmecher Apple, Spotify ar putea vinde la 10$-2.5$=7.5$, iar Apple ar fi nevoită să vândă la 5$+2.5$=7.5$

    Dacă și eu mai scriu comentarii pe genunchi, înseamnă că tu nici nu ai învățat să citești…
    Pune mâna și învață să scrii corect românește înainte să îmi faci tu mie morală.

  15. Nu are rost sa imi bat capul cu tine, ai mintea prea odihnita, pretul de 10$ este la spotify pe site, nu are nici o legatura cu taxa impusa de Apple