Spotify si Deezer cer Interventia UE impotriva Apple

Spotify si Deezer au trimis zilele trecute o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prin care ii cer sa intervina impotriva practicilor neconcurentiale ale companiei Apple. Cele doua mari companii sunt sustinute si de alte platforme digitale similare care se simt nedreptatite din cauza modului in care a fost gandit AppStore si a celui in care percepe Apple comisioane pentru achizitii.

Spotify spune ca este nedrept ca Apple sa perceapa o taxa de 30% din pretul abonamentelor cumparate pentru platforma sa, acest procent fiind redus de catre americani la 15% pentru unele abonamente. In ciuda acestui lucru, Spotify spune ca schimbarea nu este suficienta pentru a asigura faptul ca platformele concurente ale Apple Music pot face concurenta loiala celor de la Apple.

Practic, toate aceste companii cer ca Apple sa nu mai perceapa un procent din achizitiile facute prin intermediul aplicatiilor din AppStore, lucru care nu se va intampla vreodata, dupa cum stim. Parte dintre serviciile care ataca Apple au succes tocmai pentru ca li se permite sa faca aplicatii pentru iPhone si iPad pe care le distribuie prin AppStore, dar ele vor sa primeasca toti banii cheltuiti de clienti pentru ele.

Spotify nu este la prima tentativa de a convinge autoritatile sa se uite mai atent la ceea ce face compania Apple, insa toate tentativele anterioare au esuat, asa ca probabil si aceasta va avea aceeasi soarta.

“These obligations should include but go beyond mere transparency requirements, which alone will not ensure platforms act as gateways rather than become gatekeepers to the digital economy.”

Spotify deezer apple