ROAMING GRATUIT intre Romania si Republica Moldova, iata CAND

ROAMING GRATUIT intre Romania si Republica Moldova a fost anuntat in mod oficial, iata de cand va fi disponibil pentru cetatenii celor doua tari vecine.

Roaming gratuit Romania Republica Moldova

Roaming gratuit intre Romania si Republica Moldova, un vis devenit realitate in urma unei intalniri avute de catre prim-ministrii celor doua tari, Viorica Dancila si Pavel Filip in cursul saptamanii trecute. V-am spus chiar vineri ca urmeaza sa se discute ideea de a elimina tarifele de roaming intre Romania si Republica Moldova la un moment dat, iar guvernele celor doua tari, impreuna cu operatorii de telefonie mobila, au ales ziua de 1 decembrie ca prim pas pentru “eliberare” si apropiere.

Pe 1 decembrie romanii si moldovenii de peste Prut vor putea beneficia de roaming gratuit intre Romania si Republica Moldova, insa aici vorbim doar despre apeluri telefonice, care vor putea fi facute cu consum din alocatia lunara, nu cu un cost suplimentar. Oferirea de apeluri gratuite in roaming intre Romania si Republica Moldova este un prim pas spre eliminarea clor completa, ceea ce ar urma sa se intample, cel putin partial, incepand cu anul 2019.

1 decembrie aduce roaming gratuit pentru apeluri intre Romania si Republica Moldova

Chiril Gaburici, ministrul Economiei si Infrastructurii din Republica Moldova, confirma prin declaratia de mai jos aceasta premiera pentru Romania si tara vecina, ceva ce totusi trebuia sa fie facut inca de acum mult timp. Interesant este ca ministrul din Republica Moldova spune ca operatorii de acolo sunt de acord sa renunte la tarifele de roaming cu Romania, desi saptamana trecuta ni s-a spus ca tocmai ei sunt impotriva acestei deii, dar s-ar parea ca situatia e diferita.

Noi credeam că reușim chiar anul acesta să aplicăm tarifele locale pentru serviciile de roaming, doar că au apărut câteva discuții suplimentare din partea autorităților române cu operatorii și ne-am mai luat timp ca să putem soluționa aceste întrebări și discuții suplimentare, să ajungem la un numitor comun care ar putea satisface toți jucătorii și astfel să putem implementa. Pe data de 1 decembrie vom avea apeluri gratuite între Moldova și România. Acesta va fi un prim test de lucru cu operatorii pe acest subiect. Avem disponibilitatea tuturor operatorilor. Acum urmează agențiile să documenteze toată această inițiativă. Noi ne dorim ca în prima jumătate a anului 2019 să avem deja aceste tarife preferențiale, sau, cum le numim noi în cadrul ministerului, tarif local pentru cetățenii Republicii Moldova în România și invers, cei din România, fiind în Republica Moldova, să poată telefona la tariful lor local.

Roaming gratuit intre Romania si Republica Moldova ar trebui sa fie oferit in totalitate undeva in prima parte a anului 2019, daca inteleg eu bine din declaratia ministrului, dar tot numai pentru apeluri telefonice. Stiu ca multi dintre romanii si moldovenii care circula intre cele 2 tari si-ar dori si trafic de internet gratuit atunci cand sunt in roaming, dar se pare ca asta nu se va intampla prea curand, desi va exista cu siguranta la un moment dat in viitor.