Google: Cum s-a Schimbat Mobilitatea Populatiei in Romania din cauza Coronavirus

Google Mobilitata Populatiei Romania Coronavirus

Google a publicat astazi un raport extrem de interesant care ne arata in ce forma s-a schimbat mobilitatea populatiei din toata lumea, inclusiv din Romania, in contextul pandemiei de Coronavirus, iar datele sunt foarte interesante.

Coronavirus a redus cu pana la 90% mobilitatea oamenilor din anumite puncte de vedere, iar asta pentru ca limitarile pentru deplasari au fost impuse cu strictete de catre autoritati in multe orase, ceea ce are drept efect protejarea tuturor oamenilor.

Google prezinta in aceasta pagina statistici privind mobilitatea pentru diverse zone de pe glob, asa ca puteti sa va faceti o idee cu privire la felul in care Coronavirus a afectat mai multe zone de pe glob.

“În contextul pandemiei de COVID-19, se pune accent pe strategii de sănătate publică, precum distanțarea socială, pentru a reduce rata de transmisie a virusului. În Google Maps sunt utilizate date agregate, anonime, care arată cât de aglomerate sunt anumite locuri. Astfel se pot identifica blocajele în trafic sau orele în care anumite spații publice (restaurante, muzee, etc) sunt aglomerate. Oficialii din sistemul de sănătate consideră că acest tip de date, agregate și anonime, pot fi utile pentru a lua decizii critice în lupta împotriva COVID-19.

Începând de astăzi, Google publică prima versiune a rapoartelor privind mobilitatea populației în contextul pandemiei COVID-19 – COVID-19 Community Mobility Reports, pentru a oferi date privind schimbările în mobilitatea populației ca urmare a muncii de acasă, izolării la domiciliu și altor politici menite să aplatizeze curba pandemiei. Aceste rapoarte ajută autoritățile, și în același timp respectă politicile Google referitoare la confidențialitatea datelor. Rapoartele despre mobilitatea populației sunt lansate la nivel global și acoperă 131 de țări, inclusiv România. Adresa unde se găsește acest instrument: https://www.google.com/covid19/mobility.

Rapoartele utilizează date agregate și anonime pentru a reliefa tendințele de mișcare, în timp și geografic, pe diferite categorii de locuri și activități, precum recreere, cumpărături și farmacii, parcuri, stații de transport, locuri de muncă și locuințe. Acestea vor arăta tendințele pe durata a mai multor săptămâni, cele mai recente date urmând a fi pe ultimele 48-72 de ore. Rapoartele vor afișa procentual creșterea sau descreșterea numărului de vizite pentru un anumit loc, fără să arate numărul absolut de vizite. Pentru a proteja confidențialitatea, nu vor fi disponibile în niciun moment informații personale de identificare, precum locația unui individ sau mișcările sale.

În cazul unor țări, rapoartele vor oferi informații detaliate și la nivel regional, pentru a răspunde astfel de nevoie urgentă de date. În următoarele săptămâni, Google va adăuga mai multe țări și regiuni în lista de raportare, pentru ca aceste rapoarte să fie de ajutor celor din sistemului public de sănătate din întreaga lume, care se fac eforturi pentru a proteja populația de răspândirea COVID-19.

Alături de resursele pe care autoritățile din sistemul public de sănătate le au deja, aceste rapoarte pot ajuta în procesul decizional ce vizează pandemia COVID-19. Cum pot autoritățile să utilizeze informația din aceste rapoarte: De exemplu, datele îi pot ajuta pe oficiali să observe schimbări în drumurile pe care le fac oamenii, iar pe baza acestora să facă recomandări referitoare la orele de funcționare a magazinelor sau să informeze serviciile de livrare la domiciliu. În același fel, un trafic ridicat la stațiile de transport poate indica faptul că este nevoie de mai multe mijloace de transport, pentru a evita aglomerările și a respecta regulile de distanțare socială. Nu în ultimul rând, a înțelege nu numai unde călătoresc oamenii, dar și tendințele în privința destinațiilor, poate ajuta oficialii să proiecteze recomandări pentru protejarea sănătății publice și nevoilor esențiale ale comunității.

Alături de Community Mobility Reports, Google colaborează cu epidemiologi pentru a actualiza, cu date agregate și anonime, un set de date care poate fi folosit pentru a înțelege pandemia. Astfel de date ajută cercetătorii să anticipeze evoluția pandemiei, să planifice infrastructura și transportul urban, să înțeleagă mobilitatea populației și să răspundă mai bine conflictelor și dezastrelor naturale.