LUNA: Planul INCREDIBIL al NASA ce Uimeste pe Toata Lumea

LUNA este in centrul unui plan incredibil al NASA cu care agentia spatiala americana a reusit sa uimeasca intreaga planeta saptamana aceasta.

LUNA nasa laser

LUNA este in centrul unui plan incredibil al NASA care ne arata cat de departe s-a ajuns in ceea ce priveste tehnologiile folosite de catre agentiile spatiale pentru a explora spatiul cosmic. Mai exact, cei de la NASA vor sa foloseasca lasere de foarte mare putere pentru a cauta apa de pe LUNA, ceva ce pana in momentul de fata putea fi descris ca un simplu scenariu de film, dar ceva ce se va transforma in realitate in cativa ani, dupa ce va fi pregatit totul.

LUNA va fi explorata de nave spatiale de dimensiunile unei serviete, cunoscute cu denumirea CubeSat, iar cea care va ajunge pe satelitul natural al Pamantului ar urma sa aiba deumirea “lanterna de pe LUNA”. NASA vrea sa foloseasca resursele de pe LUNA pentru viitoarele misiuni care implica astronauti, iar inainte ca nava Artemis sa duca acolo din nou oamenii, ei vor sa vada daca exista apa pe satelitul natural, si daca ea poate fi folosita in vreun fel.

LUNA: Planul INCREDIBIL al NASA ce Uimeste pe Toata Lumea

LUNA nasa laser apa
Concept al planului NASA de a verifica daca exista apa pe LUNA.

LUNA are gheata, aest lucru fiind confirmat de catre NASA dupa explorarea sumara a unor cratere intunecate, deocamdata nu se stie cat de multa este, sau ce compozitie are. Pentru a deslusi misterul, cei de la NASA vor trimite un CubeSat in orbita de pe LUNA, si cu un laser vor incerca sa isi dea seama daca exista apa acolo, masurand nivelul de reflexie al luminii dupa pornirea lui, un nivel mai redus dand de inteles ca exista apa in respectivele cratere.

“Deși avem o idee destul de bună, există gheață în cele mai reci și întunecate cratere de pe Lună, măsurătorile anterioare au fost puțin ambigue. Științific, este în regulă, dar dacă intenționăm să trimitem astronauți acolo pentru a săpa gheața și a bea, trebuie să fim siguri că există.”

LUNA ar avea apa in urma coliziunilor de asteroizi, comete, sa alte obiecte din univers, iar aceasta ar fi in principal depozitata in craterele adanci de pe partea sa intunecata, unde sunt si temperaturi foarte reduse. Daca NASA va reusi sa confirme faptul ca pe LUNA exista apa, va avea o misiune mai dificila in a aduce acea apa pe Pamant pentru a o putea analiza, iar totul ar trebui facut in urmatorii 3 – 4 ani, inainte ca astronautii sa fie din nou trimisi acolo.

LUNA este in centrul multor proiecte importante pe care cei de la NASA vor sa le faca in urmatorii ani, dar ramane de vazut cam cate dintre ele se vor putea si transforma in realitate.