Planeta Jupiter: Vanturile Invizibile Descoperite de NASA

Planeta Jupiter vanturi

Planeta Jupiter este de ani, si ani, de zile monitorizata de catre sonda spatiala Juno a celor de la NASA, iar aceasta a facut recent o serie de descoperiri care i-au surprins pe oamenii de stiinta, dar intr-un mod pozitiv. Mai exact, cei de la NASA au descoperit ca atmosfera din planeta Jupiter creeaza o serie de evenimente neobisnuite care nu sunt intalnite pe Pamant, de exemplu, dar care le-au oferit noi motive sa se uite cu atentie mai mare la ceea ce se intampla acolo.

Planeta Jupiter are descoperite de catre NASA vanturi vizibile, la fel ca pe Pamant, insa si vanturi invizibile care se pare ca influenteaza campul magnetic al corpului cosmic Conform celor de la NASA, vanturile puternice din atmosfera de pe planeta Jupiter sustin furtunile foarte puternice pe care agentia spatiala americana le monitorizeaza de cateva decenii, ele coborand din atmosfera la distante de pana la 3300 de kilometri, si transporta materiale care afecteaza campul magnetic.

Planeta Jupiter: Vanturile Invizibile Descoperite de NASA

Planeta Jupiter are forma campului magnetic influentata de furtunile care ajung pana la 3300 de kilometri adancime spre suprafata corpului cosmoc, materialele din acea zona fiind foarte conductive. Vanturile puternice ale furtunilor de pe planeta Jupiter distrug acel material si il poarta pe intreaga planeta, iar aceasta miscare a sa influenteaza si forma pe care o are campul magnetic, iar cei de la NASA urmaresc cu mare atentie acest fenomen important.

“Vânturile puternice ale planetei creează numeroasele furtuni care se învârtesc vizibile în apropierea vârfului atmosferei sale. Datele de la Juno i-au ajutat pe oamenii de știință să descopere un alt efect mai puțin vizibil al acelor vânturi: puternicul câmp magnetic al lui Jupiter se schimbă în timp. Vânturile se extind cu mai mult de 3000 de kilometri adâncime, unde materialul inferior din atmosfera lui Jupiter este extrem de conductiv, electric. Oamenii de știință au stabilit că vântul sfărâmă acest material conductor și îl transportă în jurul planetei, ceea ce schimbă forma câmpului magnetic.”

Planeta Jupiter are furtunile din atmosfera sa monitorizata de extrem de mult timp, insa oamenii de stiinta tot au foarte multe necunoscute in ceea ce le priveste, iar pana la urma asta e destul de normal. Avand in vedere ca nicio sonda spatiala nu a reusit sa patrunda adanc in atmosfera de pe planeta Jupiter, e normal ca multe dintre fenomenele inregistrate sa nu poata fi explicate, si aceasta situatie nu se va schimba chiar atat de curand.

Planeta Jupiter va fi in continuare monitorizata de catre sonda spatiala Juno in cursul urmatorilor ani, insa de la distanta mai mare pentru ca ea se va plimba printre lunile corpului cosmic.