Planeta Jupiter: ULUITOARE Descoperire, Cercetatorii Uimiti

Planeta Jupiter disipare

Planeta Jupiter este in centrul unei uluitoare descoperiri facuta de catre cercetatorii din intreaga lume, iar asta pentru ca ei au reusit sa observe ceva ce nu au mai vazut pana de curand. Planeta Jupiter este cea mai mare din sistemul solar si are un ecosistem extrem de neprietenos in care furtunile acopera intreaga atmosfera si nu exista mari sanse sa existe forme de viata sub ele, oamenii de stiinta nereusind sa vada prea multe dincolo de ele.

Planeta Jupiter a avut totusi descoperit faptul ca in stratosfera sa exista furtuni care genereaza vanturi ce ajung la viteze de pana la 1450 km/h, uriase, care ar putea distruge orice ajunge in fata lor. Interesant este ca in stratosfera nu exista nori, desi in celelalte zone ale atmosferei ei exista din abundenta, oamenii de stiinta nereusind pana recent sa calculeze vitezele cu care se misca vanturile in respectiva zona, iar ceea ce au descoperit i-a uimit.

Planeta Jupiter: ULUITOARE Descoperire, Cercetatorii Uimiti

Planeta Jupiter a avut calculata viteza vanturilor din stratosfera multumita unei comete care s-a ciocnit cu planeta in anul 1994, dar oamenii de stiinta au avut nevoie de peste 3 decenii pentru a calcula viteza vanturilor. Conform oamenilor de stiinta, aceste vanturi de pe planeta Jupiter pot genera si ceea ce se numeste un vortex, iar oamenii de stiinta au calculat ca ele pot avea inaltimi de pana la 900 de kilometri, diametrele putand depasi de pana la 4 ori dimensiunea Pamantului.

“Oamenii de știință au adunat dovezi suplimentare despre cât de pufoasă este pe Jupiter, înregistrând viteze ale vântului de aproape 1.450 km / h furând în atmosfera gigantului gazos. Totul este datorat cometei Shoemaker-Levy 9, care s-a ciocnit cu gigantul gazos într-un mod spectaculos în 1994. Ei au detectat prezența unor jeturi puternice, cu viteze de până la 400 de metri pe secundă, echivalentul a 1.450km / h, situat sub polii lui Jupiter.”

Planeta Jupiter ar putea fi lipsita de nori in aceasta regiune a atmosferei din cauza vitezelor foarte mari pe care le inregistreaza vanturile, acestea putand disipa orice urma de nor in decursul anilor. Tocmai aceasta lipsa a norilor a facut foarte dificila calcularea vitezelor pe care le au vanturile din stratosfera, insa oamenii de stiinta incearca in continuare sa descopere mai multe dintre secretele care se ascunda acolo si au destule de dezvaluit.

Planeta Jupiter ramane totusi cu foarte multe mistere care inca sunt greu de deslusit, insa probabil ca peste cateva decenii ne vor mai fi dezvaluite si alte secrete despre care nu stiam ceva.