Valeriu Gheorghita: Ce se Intampla daca Nu ne Vaccinam

Valeriu Gheorghita ofera mai jos un raspuns pentru cei care inca mai cred ca nu este nevoie de vaccinare, in esenta el spunand ca lipsa imunizarii va dupa ce o repetare a la nesfarsit a ceea ce se intampla acum, adica restrictii dure in mod regulat pentru a controla numarul de cazuri de infectare.

Valeriu Gheorghita spune asta pentru ca imunitatea dobandita dupa trecerea prin boala dureaza foarte putin, intre aproximativ 3 – 6 luni, astfel ca dupa acea perioada exista riscul mare ca persoanele sa se reinfecteze, si ciclul dureaza la nesfarsit.

“Cu siguranță, dacă nu ne vom vaccina suficiente persoane, nu vom putea atinge imunitatea de grup este un lucru direct cauză-efect: dacă nu ne vom vaccina, nu vom putea atinge imunitatea de grup. În ceea ce privește posibilitatea de extindere a campaniilor de vaccinare pe o perioadă mai mare de timp, sigur că orice se poate avea în vedere, tocmai pentru a asigura sănătatea oamenilor, însă eu sper ca în final cu toții să conștientizăm importanța acestui moment. Este timpul pentru o solidaritate reală, nu doar declarativă, prin care să putem, până la urmă, împreună să revenim la ceea ce ne dorim și ceea ce ne-a lipsit în toată această perioadă și oricum am vrea să privim lucrurile, singura cale prin care putem să ajungem la acel obiectiv este prin vaccinare.

Altfel, toate măsurile restrictive nu fac decât să țină sub control evoluția unei pandemii, însă vei avea aceeași masă populațională receptivă la infecție. Adică, în momentul în care ridici restricțiile, după o perioadă de timp iarăși vom reveni în același punct de unde am plecat, pentru că persoanele vor fi la fel, receptive, ele nu vor fi imunizate. Nu se întâmplă acest lucru stând în casă. Se întâmplă imunizarea populației prin vaccinare și aici vorbim de o imunizare durabilă. Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că există diferențe notabile între răspunsul imun după vaccinare și răspunsul imun după infecția naturală, în sensul în care după vaccinare apar anticorpi direcționați împotriva acelui fragment din proteina Spike a virusului, care se lipește de receptori; or acest lucru nu se întâmplă pentru un procent mare după boala naturală, tocmai de aceea există acest risc de reinfecţie și tocmai de aceea este important să ne vaccinăm tocmai pentru că nivelul de protecție pe care îl obținem este mult mai mare decât după boala naturală.