Valeriu Gheorghita: Cand se pot Vaccina Romanii in Farmacii

Valeriu Gheorghita a vorbit despre posibilitatea ca romanii sa se vaccineze in farmacii la doar o zi dupa ce vicepremierul Dan Barna a afirmat ca a cerut Ministerului Sanatatii sa elaboreze un ordin care sa permita inclusiv acest lucru pentru cei dornici.

Valeriu Gheorghita spune ca permiterea farmaciilor sa vaccineze romanii impotriva Coronavirus e un proces ceva mai complicat care necesita mai multa organizare, astfel ca ramane sa vedem cand anume s-ar putea intampla si acest lucru.

“Sunt foarte multe aspecte care necesită a fi organizate pentru această etapă de vaccinare. În primul rând, cu partea de reglementare a actelor normative și, ulterior, cu disponibilitatea farmaciilor de a se implica în acest demers, ținând cont că vorbim de flacoane multidoză și atunci este important să asigurăm și numărul necesar al persoanelor care se vaccinează în ziua respectivă, când se deschide un flacon.

Deci, încă sunt discuții preliminare, este o propunere pe care, sigur, o avem în vedere și pe care o vom analiza cât se poate de riguros încât să putem demara și această etapă, la momentul potrivit. Dar, așa cum am anunțat, prioritar la acest moment va fi creșterea capacității de vaccinare în rețeaua de medicină de familie și creșterea capacității de vaccinare în unitățile sanitare. Sigur, în paralel se vor lua toate măsurile prin care să pregătim și faza de vaccinare în farmacii, dar aici mai avem nevoie de acte de reglementare.”