Planeta Marte: INCREDIBIL Anunt Facut de catre Cercetatori

Planeta Marte riscuri

Planeta Marte este iar in centrul unui anunt incredibil venit de la oamenii de stiinta, iar de aceasta data vorbim despre ceva care poate avea un impact serios asupra modului in care planeta e explorata. Cei de la NASA intentioneaza sa faca un al 12-lea survol pe planeta Marte cu quadricopter-ul Ingenuity, insa de aceasta data vorbim si despre o misiune care implica foarte multe riscuri pentru dispozitivul menit sa creeze harti ale suprafetei corpului cosmic.

Planeta Marte nu este un mediu chiar atat de prietenos atat pentru oameni, cat si pentru sondeje si robotii trimisi acolo, astfel ca vorbim acum despre o decizie care ar putea lasa misiunea fara quadricopter, daca apare vreo problema. Pentru acest al 12-lea survol cei de la NASA vor sa inregistreze imagini dintr-o zona numita Seitah-ul de Sud, iar quadricopter-ul Ingenuity va zbura deasupra acestei zone de pe planeta Marte, insa teren i-ar putea pune mari probleme.

Planeta Marte: INCREDIBIL Anunt Facut de catre Cercetatori

Planeta Marte riscuri seitah
Zona Seitah-ului de Sud de pe planeta Marte. FOTO: NASA/JPL-Caltech

Planeta Marte are in respectiva zona o varietate de roci si zone in care terenul are altitudini diferite, astfel ca survolarea sa poate fi extrem de dificila si ar putea duce la distrugerea quadricopter-ului. Problema cea mai mare cu aceasta misiune desfasurata peste suprafata din acea zona de pe planeta Marte sta in faptul ca sistemul de ghidare al elicopterului a fost gandit pentru a zbura pe suprafete plate, iar acolo suprafata e departe de a fi asa.

“Acest zbor va fi ambițios. Zborul peste Seitah South prezintă un risc substanțial din cauza terenului variat. Când alegem să acceptăm riscurile asociate unui astfel de zbor, acesta se datorează recompenselor ridicate corespunzătoare. Știind că avem ocazia să ajutăm echipa Perseverență în planificarea științei, oferind imagini aeriene unice, este toată motivația necesară.”

Planeta Marte are prezentata in imaginea de mai sus zona in care ar urma sa aiba loc acest survol, dar si locatiile prin care robotul Perseverance a trecut in apropierea ei, distantele nefiind foarte mari. NASA vrea sa reuneasca Ingeuity si Perseverance dupa acest survol din acea zona de pe planeta Marte, iar asta pentru ca ele inca se afla in imediata vecinatate, dar totul deinde de supravietuirea zborului peste respectiva zona de pe planeta.

Planeta Marte va mai fi survolata de catre elicopterul celor de la NASA daca el va supravietui acestei misiuni, iar cu ajutorul ei NASA si-ar putea calibra ceva mai bine sistemul de ghidare.