Planeta Saturn: ULUITOARE Descoperire, ce a Aflat Omenirea

Planeta Saturn subteran

Planeta Saturn este in centrul unei uluitoare descoperiri care a raspuns multor intrebari pe care oamenii de stiinta le-au tot avut timp de cateva decenii bune, iar anuntul vine ca o uriasa surpriza. Oamenii de stiinta au analizat timp de multa vreme luna Enceladus de langa planeta Saturn, ea fiind cunoscuta multora ca “luna cu striatii de tigru, iar asta din cauza formelor care sunt vizibile pe suprafata sa, oamenii de stiinta avand diverse teorii in legatura cu ele.

Planeta Saturn a influentat intr-o extrem de mare masura felul in care s-au format acestea, asa cum s-a intamplat si cu foarte multe alte elemente geografice vizibile pe lunile pe care le are. Oamenii de stiinta au descoperit abia recent ca aceste formatiuni vizibile pe suprafata lunii Enceladus de langa planeta Saturn ar fi de fapt crapaturi care ajung adanc in interiorul lunii, probabil pana la oceanele subterane pe care aceasta le ascunde sub gheata de pe suprafata.

Planeta Saturn: ULUITOARE Descoperire, ce a Aflat Omenirea

Planeta Saturn nu a avut suprafata monitorizata intr-un asemenea mod, asa ca nu stim daca ea are caracteristici similare cu cele ale lunii Enceladus, dar parte putin probabil acest lucru totusi. In ceea ce priveste luna, cercetatorii cred deasemenea ca suprafata ar avea grosimi diferite, in special in zona polului sud, iar planeta Saturn ar fi avut un impact mare asupra modului in care ea s-a format, forta sa gravitationala fiind in centrul foarte multor schimbari pentru formele de relief ale lunii.

“Modelele noastre arată că tensiunile mareice pot fractura coaja de gheață până la capăt, dar indirect pot limita cât de groasă poate fi gheața. Oceanul este sub presiune, astfel încât apa este forțată să intre în mici fisuri la baza cochiliei, care se lărgește și propagă fisurile până la suprafață. Grosimile exacte ale învelișului de gheață nu sunt cunoscute – dar s-ar putea ca învelișul de gheață al lui Enceladus să fie mai subțire decât credem la polul sudic.”

Planeta Saturn nu pare sa poata ascunde posibile urme de viata, insa luna Enceladus ar putea avea diverse forme de viata in oceanele sale subterane, locatii pe care oamenii de stiinta ar vrea sa le exploreze. Desigur ca acest proces ar fi extrem de dificil, mai ales ca planeta Saturn si luna sa sunt foarte departe de Pamant, insa oamenii de stiinta cred ca exista multe secrete acolo care n-ar putea confirma si primele forme de viata din sistemul solar, in afara Pamantului.

Planeta Saturn nu mai este in momentul de fata monitorizata de catre vreo sonda spatiala, insa sunt luate in calcul noi misiuni care sa monitorizeze planeta in cursul urmatorilor ani.