Planeta Saturn: ULUITOARE Descoperire cu Premiera Omenirii

Planeta Saturn lichid

Planeta Saturn este in centrul unei premiere generata de catre o uluitoare descoperire care a uimit oamenii de stiinta, iar asta pentru ca ei au reusit sa desluseasca pentru prima oara un mister important. Mai exact, multumita observatiilor pe care oamenii de stiinta le-au facut in legatura cu inelele pe care le are planeta Saturn, acestia au reusit sa inteleaga mai bine compozitia nucleului pe care planeta il are, ceva ce nu credeau ca vor putea afla prea curand.

Planeta Saturn are aceasta descoperire facuta in baza datelor trimise catre Pamant de sonda spatiala Cassini, cea care timp de aproape 14 ani a survolat corpul cosmic inainte de a fi distrusa in incercarea de a intra in atmosfera. Desi oamenii de stiita au crezut pana acum ca nucleul pe care-l are planeta Saturn este solid, in realitate se pare ca acesta are doar o mica parte formata din roci, iar in rest este compus din metale lichide, si gheata, o combinatie foarte neobisnuita.

Planeta Saturn: ULUITOARE Descoperire cu Premiera Omenirii

Planeta Saturn a fost monitorizata peste 1 deceniu de catre NASA, iar descoperirea de acum vine in urma analizarii cu atentie a inelelor care inconjoara planeta, dar si a felului in care ele au fost influentate de campul sau magnetic. Nucleul pe care planeta Saturn il are este uriasa, masa sa fiind de 55 de ori mai mare decat intreagul Pamant, asta in timp ce portiunile de gheata si roca au o masa de 17 ori mai mare decat a planetei noastre, restul hidrogen si heliu in forma lichida.

“Saturn tremură întotdeauna, dar este subtil. Suprafața planetei se mișcă cu aproximativ un metru la fiecare una până la două ore ca un lac care se încetinește încet. La fel ca un seismograf, inelele ridică perturbările gravitaționale, iar particulele inelului încep să se miște. Este pentru prima dată când am reușit să sondăm seismic structura unei planete gigantice gazoase, iar rezultatele au fost destul de surprinzătoare. Miezurile neclare sunt ca un nămol. Hidrogenul și heliul gazos de pe planetă se amestecă treptat cu tot mai multă gheață și rocă pe măsură ce vă deplasați spre centrul planetei. Este un pic ca părțile oceanelor Pământului în care sărătura crește pe măsură ce ajungeți la niveluri din ce în ce mai profunde, creând o configurație stabilă.”

Planeta Saturn are 60% din diametrul sau reprezentat doar din nucleu, iar acesta transmite unde de soc in mod constant catre suprafata, aceasta miscandu-se in valuri de inaltimi de pana la 1 metru, exact precum valurile marii. Toate aceste descoperiri facute de catre planeta Saturn schimba complet modul in care era privita pana acum formarea planetelor de acest gen, oamenii de stiinta crezand ca ele au nucleele formate in principal din roci.

Planeta Saturn este mult mai surprinzatoare decat au crezut oamenii de stiinta pana in momentul de fata, ceea ce vine sa ne arate din nou ca exista foarte multe necunoscute in continuare in univers.