Planeta Saturn: Misterele INEXPLICABILE pentru Cercetatori

Planeta Saturn iapetus

Planeta Saturn ascunde foarte multe mistere de oamenii de stiinta din intreaga lume, dar cateva important dainuie de secole, iar pana acum cercetatorii n-au reusit sa explice prea multe in legatura cu ele. Vorbim despre cateva mistere care au legatura cu luna Iapetus care a fost descoperita acum aproximativ 350 de ani in orbita langa planeta Saturn, ea fiind una dintre cele despre care se stiu atat de putine in momentul de fata.

Planeta Saturn are mai multe luni care o orbiteaza, insa Iapetus este una dintre cele care se afla la o distanta mai mare fata de planeta si nu a fost inca explorata chiar atat de mult de catre cercetatori. Luna Iapetus de langa planeta Saturn este vizibila in doua tonuri de catre telescoape langa planeta, insa are si zona ecuatoriala bombata, plus o creasca de dimensiuni mari, oamenii de stiinta neavand deocamdata vreo explicatie cu privire la aceste descoperiri neobisnuite.

Planeta Saturn: Misterele INEXPLICABILE pentru Cercetatori

Planeta Saturn iapetus luna
Luna Iapetus de langa planeta Saturn, FOTO: LPI.

Planeta Saturn influenteaza intr-o foarte mare masura toate lunile care o orbiteaza, inclusiv Iapetus, insa aceasta este intr-o orbita care are un plan diferit fata de celelalte luni, si este cea mai indepartata fata de planeta. Totusi, foarte ciudat este faptul ca luna Iapetus de langa planeta Saturn are o emisfera care este mai usor de observat, fiind acoperita de gheata, dar si una intunecata care este foarte greu de observat folosind chiar si telescoape de ultima generatie.

Planeta Saturn reuseste sa tina aceasta luna in orbita sa, insa sonda spatiala Cassini, denumita dupa cel care a si descoperit lunile, nu a ajuns pana la ea din cauza distantei foarte mari fata de planeta. In aceasta idee, nimeni nu a putut explica de ce Iapetus este vizibila in doua tonuri, are o zona ecuatoriala bombata si o creasta uriasa, dar noi misiuni care vor ajunge la luna Titan de langa planeta Saturn ar putea explica si ce se intampla cu Iapetus.

Planeta Saturn are foarte multe alte mistere pe care oamenii de stiinta inca nu stiu cum sa le explice, insa diverse misiuni sunt pregatite pentru a ajunge acolo si a ne dezvalui mai multe dintre secretele existente.