Planeta Mercur: Descoperire ULUITOARE care Mira Cercetatorii

Planeta Mercur roci

Planeta Mercur, cea mai apropiata in raport cu soarele care ne asigura viata, este iar in centrul unei descoperiri uluitoare care ne dezvaluie faptul ca misterele sale inca sunt foarte departe de a fi deslusite. Mai exact, oamenii de stiinta sunt mirati de faptul ca pe planeta Mercur nu ar exista multe roci de foarte mari dimensiuni, asa cum se intampla pe Pamant, ei reusind sa observe doar obiecte din roca ale caror dimensiuni nu ar depasi 5 metri, cel putin pana acum.

Planeta Mercur are o suprafata care este arsa constant de catre soare, iar asta pentru ca se afla la o distanta mica in raport cu steaua din sistemul solar, iar asta inseamna ca temperaturile de pe suprafata sunt uriase. Analizand peste 3000 de imagini cu suprafata de pe planeta Mercur facute de catre nava MESSENGER a NASA in 2015, cercetatorii au descoperit doar 14 roci care au dimensiuni de minim 5 metri, restul avand dimensiuni prea mici pentru a fi detectate.

Planeta Mercur: Descoperire ULUITOARE care Mira Cercetatorii

Planeta Mercur roci dimensiuni
Imagini cu suprafata de pe planeta Mercur, FOTO: NASA.

Planeta Mercur ar avea de 30 de ori mai putine roci de dimensiuni mari chiar si in comparatie cu luna, satelitul natural al Pamantului, ceea ce i-a mirat total pe oamenii de stiinta care au analizat imaginile. Cercetatorii au si cateva teorii care ar explica situatia, una dintre ele avand la baza dimensiunile mici ale metoritilor care lovesc planeta Mercur, iar a doua are la baza praful cosmic care macina pietrele de pe suprafata si le reduce substantial dimensiunile.

“O comparație a materialelor ne-a condus la concluzia că bolovani se găsesc pe Mercur de aproximativ 30 de ori mai rar decât pe Lună. Această estimare cantitativă exactă este inerentă inexactă datorită limitării datelor sursă. Cu toate acestea, raritatea relativă semnificativă a bolovanilor de pe Mercur poate fi stabilită în mod ferm și fiabil. Un stres termic mare, care este de 2,5 ori mai mare decât cel de pe Lună, determină uzura rapidă a materialului, numeroase microfisuri mari și, în cele din urmă, distrugerea bolovanilor de pe Mercur. Pe Lună, totuși, „viața” bolovanilor ajunge la 100 de milioane de ani.”

Planeta Mercur ar avea multe dintre roci distruse deasemenea din cauza fluctuatiilor de temperatura care se inregistreaza pe suprafata, diferenta dintre acestea putand ajunge chiar si de pana la 10 ori. In aceste conditii, rocile de mari dimensiuni nu ar avea cum sa existe pe suprafata de pe planeta Mercur, deci asa s-ar explica intr-o anumita masura de ce oamenii de stiinta au descoperit doar roci mici in urma analizei imaginilor descoperite.

Planeta Mercur va fi vizitata din nou de catre nava spatiala BepiColombo dupa 2025, astfel ca este de asteptat ca noi imagini de inalta rezolutie sa fie disponibile si alte descoperiri sa fie facute.