Valeriu Gheorghita: Atentionarea si Decizia pentru Valul 4

Valeriu Gheorghita a vorbit astazi despre o decizie foarte importanta care a fost luata in plin val 4 de infectari cu Coronavirus in Romania si ii atentioneaza pe oameni ca nu exista o clarificare in ceea ce priveste “valabilitatea” anticorpilor pe care ii au oamenii.

Valeriu Gheorghita spune ca persoanele care fac totusi o forma asimptomatica a Coronavirus sunt in pericol de a nu face anticorpi, sau de a face putini si a ii pierde foarte usor, iar pentru a treia doza s-a luat decizia de a prioritiza persoanele care sunt vulnerabile pentru a le proteja.

“Au avut o formă asimptomatică… Noi ştim că persoanele care fac forme asimptomatice, într-un procent semnificativ, nu dezvoltă anticorpi sau chiar dacă dezvoltă, ei se pierd foarte uşor. Nu există un termen oficial nicăieri. Nu există un termen trasat – șase luni, șapte luni, opt luni.

Răspunsul imun este mult mai complex din punct de vedere al reactivității față de o infecție anume, tocmai de aceea noi, iarăși, vorbim de tendința de a observa că apare un număr mai mare de cazuri la persoane vaccinate după un interval de timp și ne uităm și care dintre aceste persoane fac mai frecvent aceste infecții.

În momentul de față ştim că cei imunodeprimați și cei vârstnici au un risc mai mare să facă aceste cazuri de infecții, chiar fiind vaccinate. De aceea ei vor fi prioritizați pentru prima etapă în care vom începe administrarea unei doze de rapel.”