Cum este Crescuta Saturatia Pacientilor COVID cu Oxigen (VIDEO)

Doctorul Paul Oarga ne prezinta astazi cum este crescuta saturatia pacientilor bolnavi de COVID folosindu-se oxigen in sectiile de terapie intensiva, scopul fiind de a arata ca aceasta terapie este esentiala pentru salvarea pacientilor, in lipsa ei evolutia bolii putand fi negativa in multe cazuri.

Iata explicatia oferita de catre doctorul Paul Oarga pentru clipul video de mai sus.

  1. “Poate fi oxigenul toxic?
  2. Cand recurgem la intubarea pacientului?
  3. Te poate sufoca masca ventilatorului?

Acestea sunt 3 din intrebarile pe care le-am auzit foarte des in ultima vreme si la care vreau sa va raspund, dar si sa vedem clar pe un pacient, ce se intampla in momentul in care dam jos masca conectata la ventilator si punem alt dispozitiv de administrare de oxigen.

Intr-adevar cantitatile crescute de O2 administrate pe durate mari de timp pot produce modificari distructive la nivel de organism, mai ales la nivel pulmonar. Dar in conditiile in care unii pacienti vin cu afectare pulmonara de 90%, asta inseamna ca 90% din plamanii lor nu participa la respiratie si atunci trebuie sa-i ajuti prin diferite metode, unul fiind cresterea concentratiei de oxigen pe care o inspira (pana la 100% daca e nevoie). Nu poti trai fara oxigen in organism: prioritate numarul 1.

Intubatul pacientului este o tehnica la care recurgem in momentul in care pacientul nu mai poate respira cum trebuie. Multi ajung sa respire ca si cum ar fi alergat 10 ture de stadion, ei stand pe loc si nefacand nimic: 50 de respiratii/minut, efort foarte mare pentru a trage aer in plamani, sete intensa de aer. Toate aceste lucruri pot crea chiar ele distrugeri pulmonare.

Masca este folosita pentru a tine plamanul deschis care tinde sa se inchida in momentul in care parti mari din el sunt afectate de bacterii, virusuri (cum ar fi si covid-ul) etc. Este o masura care de multe ori ne poate ajuta sa “scapam” pacientul de intubat.

Ce vedeti in clip nu este o explicatie completa din intentia de a simplifica lucrurile pentru a fi intelese mai bine. Sper ca v-a placut. Pe data viitoare!”