Ministrul Educatiei: Deciziile de Ultim Moment din Toate Scolile

Ministrul Educatiei a discutat intr-o conferinta de presa despre deciziile noi pentru scolile din toata Romania, ele venind in contextul in care de zilele acestea autoritatile incep sa distribuie testele de saliva pentru elevi si unitatile de invatamant, iar parintii ar putea fi invitati de autoritati pentru a li se prezenta beneficiile testarii.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre faptul ca vor fi facute materiale video pentru a prezenta cum se face testarea corecta, dar si ca desi prezenta fizica e obiectivul sau principal in aceasta perioada, testarea nu e obligatorie si responsabilitatea conteaza pentru administrarea testelor si anuntarea rezultatelor.

“Am discutat la nivelul inspectoratelor scolare judete acest aspect si da, este un lucru binevenit, depinde insa de fiecare scoala in parte, pentru ca v-am spus, exista scoli din care am primit semnale ca exista profesori care doresc sa se implice in testare, dupa cum sunt multe alte scoli in care profesorii nu considere ca au aceasta datorie, nu considera ca pot administra aceste teste.

Important este sa realizam in cel mai scurt timp, si ii multumesc ministrului Sanatatii pentru disponibilitate, acel material video suport din care sa inteleaga toata lumea ca este un proces extrem de simplu acela al administrarii testelor, ca ele pot fi autoadministrate, asa cum am vazut de multa vreme in multe state europene.

Prezenta fizica a fost obiectivul principal al acestui mandat pe care l-am incheiat in luna noiembrie, adica educatie cu prezenta fizica in conditii de protectie sanitara. Nu toate deciziile au fost la ministerul Educatiei, dar aceasta a fost obiectivul meu.

Acolo unde scoala nu ia decizia ca va administra testele in scoala, testarea urmeaza sa sa se faca la domiciliu, sub supravegherea parintilor, a tutorilor legali, sau a unui adult.

Ordinul de ministru, Sanatate si Educatie, nu prevede nici obligativitatea testarii, nici obligativitatea cadrelor didactice de a administra testele. Cei care doresc, si pot, sa administreze aceste teste, o pot face. Singura diferenta este ca administrarea de altcineva decat de catre parinti necesita acordul parintilor pentru testare.

Neexistand obligativitatea testarii, nu ne putem asigura de validitatea testelor facute acasa. Ce putem noi sa facem este un apel la responsabilitate pentru a se administra aceste teste, pentru a se anunta in timp si corect rezultatul acestor teste, pentru ca este interesul fiecarui copil, si a fiecarui parinte.”