Varianta Omicron B.1.1.529 a COVID Clasificata ca una de Ingrijorare

Varianta Omicron B.1.1.529 COVID Clasificata Ingrijorare

Varianta Omicron B.1.1.529 a COVID a fost clasificata ca una de ingrijorare de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii in cursul dupa-amiezii trecute, iar mai jos aveti comunicatul de presa publicat de catre e acu privire la aceasta clasificare noua facuta.

Varianta Omicron B.1.1.529 a COVID este considerata una de ingrijorare pentru ca pare sa aiba o rata de transmisibilitate mai crescuta decat celelalte, dar are si peste 30 de mutatii noi descoperite de catre oamenii de stiinta in baza secventierii sale.

“Grupul de consultanță tehnică privind evoluția virusului SARS-CoV-2 (TAG-VE) este un grup independent de experți care monitorizează și evaluează periodic evoluția SARS-CoV-2 și evaluează dacă mutațiile specifice și combinațiile de mutații modifică comportamentul virus. TAG-VE a fost convocat pe 26 noiembrie 2021 pentru a evalua varianta SARS-CoV-2: B.1.1.529.

Varianta B.1.1.529 a fost raportată pentru prima dată la OMS din Africa de Sud la 24 noiembrie 2021. Situația epidemiologică din Africa de Sud a fost caracterizată de trei vârfuri distincte în cazurile raportate, cel mai recent dintre acestea fiind predominant varianta Delta. În ultimele săptămâni, infecțiile au crescut abrupt, coincid cu detectarea variantei B.1.1.529. Prima infecție confirmată cunoscută cu B.1.1.529 a fost de la un specimen recoltat la 9 noiembrie 2021.

Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare. Dovezile preliminare sugerează un risc crescut de reinfecție cu această variantă, în comparație cu alte COV. Numărul cazurilor acestei variante pare să fie în creștere în aproape toate provinciile din Africa de Sud. Diagnosticele PCR actuale SARS-CoV-2 continuă să detecteze această variantă. Mai multe laboratoare au indicat că pentru un test PCR utilizat pe scară largă, una dintre cele trei gene țintă nu este detectată (numită abandonarea genei S sau eșecul țintei genei S) și, prin urmare, acest test poate fi utilizat ca marker pentru această variantă, în așteptarea confirmării secvențierii. Folosind această abordare, această variantă a fost detectată la un ritm mai rapid decât creșterile anterioare ale infecției, sugerând că această variantă poate avea un avantaj de creștere.

Există o serie de studii în curs și TAG-VE va continua să evalueze această variantă. OMS va comunica noile constatări statelor membre și publicului, după caz.

Pe baza dovezilor prezentate care indică o schimbare dăunătoare în epidemiologia COVID-19, TAG-VE a sfătuit OMS că această variantă ar trebui să fie desemnată ca COV, iar OMS a desemnat B.1.1.529 ca COV, denumit Omicron.”